latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:55 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Ogar: Možda će Zapadu da se otvore oči nakon napada terorista u Beču

Bivši francuski oficir i vođa specijalaca koji je prvi ušao na Kosovo i Metohiju nakon Kumanovskog sporazuma Žak Ogar izjavio je da ne treba da čudi što je nedavni teroristički napad u Beču izveo neko ko je imao tijesne veze sa samoproglašenim Kosovom.

- Odavno je poznato da radikalni islamisti održavaju vezu sa Kosovom. Vidi se da postoji veza. Možda će Zapadu poslije svega ovoga početi da se otvaraju oči. Bar se tome nadam -rekao je Ogar.

On je konstatovao da je krajnje vrijeme bilo da se Hašim Tači sa svojim saučesnicima nađe pred sudom, da je pomno pratio njegov dolazak u Hag i da je veoma zadovoljan što je u zatvoru.

Ogar je za "Večernje novosti" rekao da je istinske razmjere zločina OVK otkrio na licu mjesta i to u veoma kratkom roku kroz potresna svjedočenja Srba, Albanaca i Roma i da je brzo shvatio da u OVK nisu bili "anđeli", kako su to tvrdili Madlen Olbrajt i njoj slični.

On je naglasio da je od suštinskog značaja zaštita svjedoka koje su do sada "nalazili udavljene u kadi i koje su gazili autobusi".

- Presuda Tačiju i ostalim u Hagu bila bi jasna poruka za takozvanu Republiku Kosovo. Ako su je osnovali osuđeni za zločin protiv čovječnosti takva "država" bi u startu bila umrljana tim zločinima - rekao je Ogar, koji je i sam pristao da svjedoči, ali ga na kraju nisu pozvali.

On je naveo da su još prije nekoliko godina imali sve dokaze protiv Tačija.

- Pitanje je zašto su toliko čekali sa suđenjem, ali kao što se kaže, bolje ikad nego nikad - kaže Ogar.

On se nada da pravda neće biti razočaravajuća, da će sud raditi svoj posao i da neće dozvoliti da se na njega utiče pritiscima spolja.

- Svi znaju da su postojali nedvosmisleni dokazi za zločine u slučaju Ramuša Haradinaja, ali je on i dalje slobodan. Do sada se vidjelo da je riječ o političkom pravosuđu na koje lako mogu da utiču različite vlade. Ako je pravosuđe zaista nezavisno, biće osuđeni na dugogodišnji zatvor - zaključio je Ogar.