latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:00 ⇒ 10:04 | Autor: RTS

Novo žarište virusa korona u Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije doktor Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je epidemijska situacija dosta teška, te da će i u narednim danima nastaviti da se obaraju crni rekordi. Grad Raška je, kaže, novo žarište.

Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je za Srbijom teška noć, ali da su zdravstveni radnici uspjeli da zbrinu sve pacijente koji su se javili tokom noći.

- Epidemija iz dana u dan obara crne rekorde, možemo to očekivati i u narednim danima" - naveo je on.

Đerlek je dodao da situaciju ilustruje i primjer Instituta za reumatologiju koji je ostao bez ijednog praznog kreveta nekoliko sati po ulasku u kovid sistem.

Bolnice se, kaže, ubrzano popunjavaju, a od danas su u kovid sistemu i banja Selters u Mladenovcu i banja Koviljača.

Đerlek naglašava da državi treba pomoć svih građana kako bi izdržali do 1. decembra, kada se otvara bolnica u Batajnici, kapaciteta oko 1.000 pacijenata, što će rasteretiti sistem.

"Raška novo žarište"

Đerlek je rekao da je na infektivnom odjeljenju novopazarske bolnice trenutno 27 pacijenata, od kojih je sedmoro iz Novog Pazara, troje iz Tutina i 17 iz Raške.

Prema njegovim riječima, Raška je novo žarište. Ipak, kaže, situacija je stabilnija nego u ostatku Srbije.

Đerlek je rekao da postoji dosta dezinformacija "koje su izuzetno loše po cijeli sistem" te dodao da samo oni koji su bili u bolnici razumiju šta je virus korona.

Apelovao je na građane da poštuju osnovne mjere zaštite kako bi se situacija što prije prevazišla.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je da je izmjena zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti omogućila pojačanu kontrolu sprovođenja epidemioloških mjera.

Dosadašnja kontrola pokazala je da "solidna grupa ljudi poštuje epidemijske mjere".