latinica  ћирилица
16/11/2020 |  11:14 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

U Srpskoj poznati rezultati izbora - najviše glasova osvojio SNSD (VIDEO)

U Republici Srpskoj poznati su rezultati izbora u većem broju lokalnih zajednica - najviše glasova osvojio SNSD.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Nakon nepotpunih i nepotvrđenih rezultata, gradonačelnik Banjaluke nakon lokalnih izbora biće PDP-ov Draško Stanivuković. Ovaj rezultat nije se odrazio i na odborničke mandate u gradskoj skupštini. Dvotrećinsku većinu, sudeći prema preliminarnim rezultatima predvodiće SNSD.

Lider stranke Milorad Dodik nakon poraza Igora Radojičića najavio je promjene u Gradskom odboru stranke čiji će predsjednik biti od danas.

Ljubiša Ćosić iz SNSD je po prvi put direktno izabran gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Za njegovog nasljednika na poziciji načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo izabran je Јovan Katić iz SNSD-a. Povjerenje za još jedan mandat i SNSD-ovim kandidatima za načelnike opština Pale i Trnovo Bošku Јugoviću i Dragomiru Gagoviću, kao i SDS kandidatima Milovanu Bjelici i Boju Gašanoviću na Sokocu i u Istočnom Novom Sarajevu.

Voljom građana, SNSD je odnio ubjedljivu u pet lokalnim zajednicama prijedorske regije, dok je u Krupi na Uni pobjedio zajednički kandidat koalicije SNSD – DNS Mladen Kljajić. Najevći triumf doživio je u Prijedoru gdje je, nakon 16 godina, ova stranka dobila svog gradonačelnika, Dalibora Pavlovića.

Prema nepotpunim podacima u tri od sedam hercegovačkih lokalnih zajednica biće novi načelnici - u Bileći,Gacku i Ljubinju. U toku je obrada podataka za odbornike.

Boris Јerinić iz SNSD-a ostaje gradonačelnik Doboja, a njegova stranka imaće više od 20 odbornika u Skupštini grada.
Cenzus su još prešla četiri politička subjekta.

Prema nezvaničnim rezultatima kandidat SDS za gradonačelnika Bijeljine Ljubiša Petrović dobio je najviše glasova 48,2 odsto, dok je Mićo Mićić, kandidat Koalicije "Zajedno za Semberiju" osvojio 40,6 odsto glasova. SNSD ima najviše glasova, 22 odsto  za lokalni parlament, a odbornike u skupštinskim klupama grada Bijeljina imaće i SDS Semberija-Mićo Mićić, DEMOS, SDS, PDP i SDA.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, u Zvorniku je kandidat SNSD-a Zoran Stevanović pobijedio u trci za gradonačelnika tog grada. Stevanović je osvojio 22.825 glasova, kandidat SDS-a Slaviša Vlačić 3427, kandidat Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić 2.328, a kandidat PDP-a Mitar Vidaković 1.717 glasova.

Glasačko pravo iskoristilo je 32.147 građana, odnosno 63,63 odsto. Kada je riječ o Gradskoj skupštini, ubjedljivo vodi SNSD. Iz zvorničkog SNSD-a su poručili da je veliko povjerenje građana potvrda da su dobro radili, dok su iz SDS-a istakli da je izborni dan obilježilo niz nepravilnosti.

U Gradišci i naredne četiri godine funkciju gradonačelnika obavljaće kandidat SNSD-a Zoran Adžić. U gradskoj skupštini, opozicioni blok SDS-PDP imaće manje odbornika nego do sada.

Na osnovu 75 odsto obrađenih glasova za odbornike u Skupštini opštine Foča, SNSD je u vođstvu sa 30 odsto, dok je na drugom mjestu SDS sa 16,4 odsto glasova, podaci su Opštinske izborne komisije Foča. Od prebrojanih 7.127 glasova, SNSD je dobio 2.131, a SDS 1.169 glasova. Na trećem mjestu je Demos , slijede DNS , Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska. Na lokalnim izborima u Foči pravo glasa iskoristilo je 9.476 birača ili 57 odsto građana.

Prema najnovijim podacima Centralne izbore komisije BiH, u Srebrenici Mladen Grujičić vodi u odnosu na Aliju Tabakovića.

Na osnovu 50 odsto obrađenih biračkih mjesta u Srebrenici, Grujičić, kandidat koalicije "Zajedno za Srebrenicu" ima 1.776 glasova, dok Tabaković, ispred Inicijative "Moja adresa Srebrenica“, ima 1.088 glasova.