latinica  ћирилица
16/11/2020 |  11:50 ⇒ 11:56 | Autor: TANЈUG

I australijske firme zainteresovane za srpske rudnike

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Australije u Srbiji Rut Stjuart o daljem unapređenju saradnje dvije zemlje u rudarskom sektoru.
Zorana Mihajlović - Rut Stjuart (foto:rtv.rs) -
Zorana Mihajlović - Rut Stjuart (foto:rtv.rs)

Ambasadorka Stjuart čestitala je Mihajlovićevoj imenovanje na novu dužnost i prenijela interesovanje Australije i australijskih kompanija za saradnju u sektoru rudarstva, saopštilo je Ministarstvo.

- Pored kompanije Rio Tinto i velikih ulaganja u rudnik litijuma, značajan broj manjih australijskih firmi zainteresovan je za saradnju i investiranje u rudarski sektor u Srbiji. Takođe, s obzirom na veliko iskustvo u ovoj oblasti, spremni smo da ponudimo svoje znanje i ekspertizu srpskim kompanijama koje posluju u rudarstvu - rekla je Stujart.

Australijske kompanije su, ističe, u svijetu poznate po novim tehnologijama i inovativnom pristupu i servisima.

- Vrlo rado ćemo podržati i vaše najave za uvođenje e-rudarstva - dodala je Stjuart.

Mihajlovićeva je istakla da su sektori rudarstva i energetike od ogromnog značaja za razvoj Srbije i da mogu mnogo više doprinijeti privrednom rastu zemlje.

- Ministarstvo je tu, otvoreno za svaku saradnju i podršku novim investitorima. Veliki su izazovi pred nama, ali i potencijali za još uspješniju saradnju. Kao što znate, krenućemo u reformu ovog sektora, prije svega kroz uvođenje e-rudarstva i e-energetike, a preduslov za to je izmjena nekoliko važnih zakona iz ove oblasti. Želimo da uredimo poslovanje i stvorimo pogodnu klimu za nove investicije - rekla je Mihajlović.

Mihajlovićeva sa Šandongom o saradnji u rudarstvu i energetici

Mihajlovićeva je razgovarala danas i sa generalnim direktorom kineske kompanije Šandong DŽang Ðančaom o mogućnostima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata u rudarstvu i energetici.

- Mnogo toga smo zajedno uradili u sektoru saobraćaja i infrastrukture i hvala vam na tome. Razumjeli ste viziju Srbije i zajedničkim radom postigli smo velike rezultate. Vjerujem da ima prostora da sarađujemo i u energetici i rudarstvu - rekla je Mihajlović.

Kako kaže, Ministarstvo priprema knjigu projekata i voljeli bi da uspješne kompanije kakva je Šandong budu partneri i u tom sektoru.

DŽang je poručio potpredsjednici Vlade Srbije da je siguran da će u novom resoru raditi sa jednakom energijom i posvećenošću, kao što je podigla na visok nivo sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Dozvolite da Vam najiskrenije zahvalim na cjelokupnoj podršci i pomoći koju ste nam pružali u prethodnom Ministarstvu, zbog čega smo i postigli veliki napredak u radu. Novi smo u sektoru rudarstva i energetike, ali smo spremni da se uključimo i siguran sam da i tu možemo ostvariti uspješnu saradnju - rekao je DŽang, saopštilo je Ministarstvo energetike.