latinica  ћирилица
16/11/2020 |  12:10 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Slovenija: Preminule 34 osobe, 501 zaražena

U Sloveniji su u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminule 34 osobe, dok je infekcija potvrđena kod 501 od 1.792 testirane osobe, saopšteno je slovenačke Vlade.

U bolnicama je trenutno 1.264 oboljelih, od čega 207 na odjeljenjima intenzivne njege, a juče je iz bolnica otpušteno 38 oporavljenih pacijenata.

Manji broj testiranih i manji broj oboljelih uobičajen je u danima vikenda.

Epidemiolozi upozoravaju da nove restrikcije, koje je Vlada Slovenije uvela prošle sedmice, neće odmah dati rezultate i da sa ocjenama sadašnjeg stanja treba pričekati dok mjere ne počnu djelovati.

U Sloveniji su od danas stupile na snagu neke od pooštrenih mjera zatvaranja, pa tako ne rade trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, zaustavljen je sav javni saobraćaj, s time da mogu voziti takozvani "radnički autobusi", ali uz ograničenu popunjenost i sve zaštitne mjere.

Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se sa njima smiju voziti samo kolege sa kojima rade u istoj prostoriji.

Ove pooštrene mjere trajaće dvije sedmice.

I dalje su na snazi odredbe o zabrani kretanja izvan matičnih opština, te napuštanja domova u noćnim satima. Od petka je zabranjeno svako okupljanje i druženje ljudi van porodičnog kruga, te je rigorozno pooštren režim prelaska granice za slovenačke državljane i strance.