latinica  ћирилица
16/11/2020 |  12:38 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Lukić: Odgoditi statusnu konferenciju 19. novembra

Advokat Branko Lukić iz tima odbrane generala Ratka Mladića izjavio je za Srnu da očekuje da će u Hagu uvažiti objektivne razloge koje su im predočili advokati i general lično, te da će odgoditi statusnu konferenciju, najavljenu za četvrtak, 19. novembar.

- I advokat /Dragan/ Ivetić i ja smo rekli da ne možemo učestvovati u njoj. Јa imam zabranu od svoje komore da učestvujem video-linkom. Ne mogu gore da putujem. Vidite kakva je situacija. Ivetić je u Africi. On ima jedan predmet u Africi. Rekli smo da ne možemo da pristupimo. Ne pristajemo da se održi i tražili smo da se odgodi dok ne budemo mogli da vidimo klijenta - rekao je Lukić.

On je naglasio da se i general Mladić izjasnio da neće da se statusna konferencija održi bez advokata.

- Izjasnio se da neće bez mene - pojasnio je Lukić.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju generala, Lukić je naveo da je ono takvo "da to više ne treba ni komentarisati".

- Ne znam ni kako je živ, pravo da vam kažem. On nikada ne kuka i nikad nije rekao da je loše. Mi samo vidimo kad nam se onesvesti iza leđa. Sedi iza nas u sudnici i samo se sruči sa stolice. Mi vidimo da je loše i kada pitamo "kako ste generale", on kaže "dobro sam". Nikad nije rekao da mu nešto fali - prenio je Lukić.

On je naveo da odbrana stalno insistira, piše i traži da se generalu Mladiću obezbijede specijalistički pregledi i bolji uslovi liječenja.

- Mi stalno to tražimo, ali je to tajna i ne možemo o tom da govorimo uopšte. Ne smemo da govorimo o predlozima za nova lečenja jer je poverljiva informacija tako da ljudi mogu da znaju da se nešto dešava, a da nismo ništa rekli - rekao je Lukić.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu zakazalo je za 19. novembar statusnu konferenciju u procesu protiv generala Ratka Mladića koja bi trebala biti održana u video-formi zbog pandemije virusa korona.

General Mladić je do 5. novembra trebao da se izjasni da li će učestvovati na konferenciji lično i uz svog zastupnika ili samo putem branioca.

Sekretarijatu Mehanizma je naređeno da generalu Mladiću obezbijedi video-vezu uz odvojenu i povjerljivu liniju komunikacije sa zastupnikom.

Sekretarijatu je naređeno da adaptira sudnicu na bezbjedan način za slučaj da ona može da se koristi i da osigura komunikacije za učestvovanje sa daljine.