latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:05 ⇒ 14:37 | Autor: RTS

Kompanija "Moderna": Odličan dan, vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva

Vakcina protiv virusa korona američke kompanije "Moderna" efikasna je u 95 odsto slučajeva, pokazala su testiranja, prenosi Bi-Bi-Si.

Iz kompanije "Moderna" su saopštili da je danas "odličan dan" jer je efikasnost vakcine "izvanredna", te da će tokom narednih nedjelja zatražiti dozvolu za njenu upotrebu.

Ipak, upozoravaju da su ovo tek rani podaci o vakcini i da neka pitanja još uvijek ostaju bez odgovora.

U procesu testiranja vakcine učestvovalo je 30.000 ljudi. Јednoj polovini ispitanika su date dvije doze vakcine u razmaku od četiri nedjelje, dok su ostali dobili lažnu vakcinu.

Analiza je izvršena na prvih 95 učesnika koji su prijavili simptome Kovida - 19, a ispostavilo se da je njih 90 bilo podvrgnuto lažnom tretmanu.

Od ispitanika kod kojih se razvio težak oblik Kovida - 19, niko nije primio pravu vakcinu.

Prošle nedjelje su kompanije "Fajzer" i "Biontek" saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv virusa korona nešto iznad 90 odsto, na osnovu rezultata testova u kojima je učestvovalo 43.500 volontera.

Јedan od tvoraca "Fajzerove" vakcine protiv virusa korona Ugur Šahin kaže da bi zahvaljujući tom otkriću život mogao da se vrati u normalu do sljedeće zime.

Sa zvaničnom potvrdom da je još jedna vakcina protiv virusa korona efikasna, šanse za takav scenario postaju sve veće.

Јoš uvijek se čekaju odgovori na važna pitanja

Nije poznato kolikio će trajati imunitet koji su vakcinisane osobe stekle. Za takva saznanja, ispitanici će morati da budu praćeni duži vremenski period.

Takođe, nema informacija o tome kako će na vakcinu reagovati stariji ljudi, koji razvijaju najteže simptome Kovida - 19, ali u kompaniji vjeruju da vakcina ne gubi na efikasnosti ni kada je prime najstariji.

Nije sigurno da li vakcina samo sprečava da onaj ko je primi oboli od Kovida - 19 ili isključuje i mogućnost da prenese virus drugima.

Odgovori na ova pitanja uticaće na način upotrebe vakcine.