latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:11 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Mugoša: Crnogorskom zdravstvenom sistemu prijeti kolaps

Crnogorskom zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, ocijenio je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša, dodajući da se plaši da se sa novim mjerama zakasnilo.
Podgorica (foto:Vijesti online) -
Podgorica (foto:Vijesti online)

Mugoša je pojasnio da je kolaps zdravstvenog sistema onaj trenutak kada ne budu mogli da pomognu svima, čak ni onim najugroženijim.

- Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja - izjavio je Mugoša.

On je građane zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu.

Mugoša je naveo da u svakom trenutku u Kliničkom centru Crne Gore dežura oko 40 ljekara i da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

- To nije dovoljno da bismo adekvatno liječili, da bismo liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlje nacije - upozorio je Mugoša.

On je je istakao da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

- Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti - rekao je Mugoša za Televiziju Crne Gore i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On je rekao i da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata koji imaju dijabetes i da su onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

- Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo Ljekarskoj komori za pomoć", pojasnio je Mugoša i dodao da je nažalost izgubljeno nekoliko ljekar -

Mugoša je apelovao da Vlada i ministarstva zdravlja i finansija nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša kaže da se plaši da se sa njima zakasnilo.

- Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore - ocjenjuje Mugoša.