latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:19 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Stefanović: Zahvalnost KFOR-u na očuvanju bezbjednosti Srba na Kosmetu

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izrazio je danas zahvalnost mađarskom kontingentu u KFOR-u na očuvanju bezbjednosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Nebojša Stefanović (Foto: Screenshot/Youtube) -
Nebojša Stefanović (Foto: Screenshot/Youtube)

 Stefanović je rekao da će u tome značajnu ulogu imati i preuzimanje funkcije komandanta KFOR-a od Mađarske, koje je predviđeno za novembar sljedeće godine.

On je na sastanku sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom istakao ulogu i doprinos Mađarske održavanju regionalne stabilnosti, saopšteno je iz Ministarstav odbrane Srbije.

Stefanović je rekao da je spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU, kao i razvoj saradnje sa zemljama regiona radi održavanja mira i stabilnosti, što su, kako je ukazao, ključni preduslovi za ekonomski napredak.

Pinter je podsjetio da je bezbednost i stabilnost regiona najznačajnija tema u Mađarskoj, što je i jedan od razloga njihovog pojačanog prisustva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

On kaže da je preuzimanje pozicije komandanta KFOR-a od Mađarske u 2021. godini značajno ne samo za Srbiju, već i za bezbjednost zemalja regiona, ali i cijele Evrope.

Pinter je ocijenio da je saradnja Srbije i Mađarske u oblasti odbrane dostigla istorijski maksimum, te da postoje mogućnosti za njeno unapređenje u oblastima od zajedničkog interesa.