latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:20 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Obilježena krsna slava Hrama Svetog Georgija

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Istočnom Novom Sarajevu Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Đurđica, slave hrama.
Istočno Novo Sarajevo: Obilježena krsna slava Hrama Svetog Georgija - Foto: SRNA
Istočno Novo Sarajevo: Obilježena krsna slava Hrama Svetog GeorgijaFoto: SRNA

Sveti Georgije svoj narod utvrđuje i jača u istinskom svjedočenju vjere, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je u besjedi poručio pravoslavnim vjernicima da im je primjer ovog svetitelja, koji je trpio muke i stradanja, pokazao da je mržnju pobijedilo hrišćanstvo i ljubav.

On je istakao da su hrišćani pobjedonosci nad grijehom, bezakonjem i nepravdom koja je činjena protiv običnih ljudi Rimske imperije samo zato što su bili hrišćani.

- Neka je danas slava Bogu za veliki dar koji imamo, a to je upravo Sveti Georgije, koji nas uvijek inspiriše da budemo hrabri, odlučni i svjedoci njegovi u ovome prostoru i vremenu. To je danas veoma izazovno za svakog čovjeka hrišćanina, a posebno za svakog Srbina na ovim prostorima, kada moramo biti hrabri i odlučni u svjedočenju svoje vjere i svog nacionalnog identiteta, civilizacije, jezika i kulture - istakao je mitropolit dabrobosanski.

Mitropolit Hrizostom naveo je da svakog treba da hrabri postojanje svega što je narod naslijedio od velikomučenika Georgija i svih drugih svetitelja, te da svoj narod Sveti Georgije utvrđuje i jača u istinskom svjedočenju vjere, prije svega Hrista Gospoda i svega što je sveto, plemenito i nagrađujuće za svakog.

Upućujući čestitke povodom slave hrama, mitroplit je rekao da je to i zajednička slava svih parohijana.

Krsnu slavu Hrama Svetog velikomučenika Georgija - Đurđic, parohijanima je čestitao i aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

- Izuzetno mi je drago što i ove godine, bez obzira na specifične okolnosti i uslove, uz vjerujući narod i sveštenstvo proslavljamo krsnu slavu hrama. Nadam se da ćemo je iduće godine još bolje i masovnije proslavljati - izjavio je Ćosić.

Zemljište na kojem je sagrađen Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima osveštao je tadašnji episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije 2000. godine, a temelje 2001. blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Hram je modifikovana kopija Stare crkve na Baščaršiji u Sarajevu, a, osim centralnog oltara posvećenog Svetom Georgiju, ima dva sporedna, koji su posvećeni Svetom sveštenomučeniku Petru Dabrobosanskom i Svetom mučeniku Vukašinu.