latinica  ћирилица
16/11/2020 |  15:50 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Đokić: Rezultati na nivou prošlih

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je ova partija na lokalnim izborima ostvarila rezultat koji je na nivou prošlih rezultata kada je riječ o broju odbornika u lokalnim parlamentima, odnosno da će imati 91 odbornika, 88 u Srpskoj i tri u Federaciji BiH.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je poručio da će se SP dosljedno ponašati prema svemu onome što su u kampanji govorili i što je njihova politika.

On je dodao da trenutno kandidat SP za načelnika opštine Pelagićevo Simo Stakić vodi, ali smatra da neće dobiti ovu poziciju nakon što poštom pristignu glasovi Hrvata.

- Nažalost, u Pelagićevu će u naredne četiri godine odlučujuću riječ imati hrvatske partije, uz nekoliko srpskih, i to će biti nova politička okolnost u ovoj opštini - rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

Đokić je istakao da će biti potrebno mnogo napora da se konstituišu lokalni organi vlasti, posebno u lokalnim zajednicama gdje će skupštinske većine činiti partije suprotne onim iz kojih su izabrani načelnici i gradonačelnici.

Bez obzira na to, smatra Đokić, ne smije se doći do blokada i da građani trpe štetu zbog političkih razloga.

Komentarišući rezultate izbora u Doboju, Đokić je rekao da su oni opterećeni brojnim nepravilnostima, odnosno nedozvoljavanjem ulaska posmatrača na biračka mjesta, što je SP prigovorio Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

- Očigledno je raspoloženje u Doboju sasvim sigurno bilo u korist /Borisa/ Јerinića i ne znam zašto su rizikovali da urade bilo šta što dovodi u sumnju njihove aktivnosti - rekao je Đokić.

On je potvrdio da je potpisan koalicioni sporazum sa dugogodišnjim partnerima o formiranju lokalne skupštine u Banjaluci i ostalim lokalnim zajednicama, te očekuje da predsjednik SNSD Milorad Dodik ispuni danas dato obećanje kada je riječ o odnosu prema Socijalističkoj partiji Srpske koja nije potpisala sporazum.

- Političko postojanje ove partije je suvišno. Partije koje nisu potpisale ne mogu biti dio većine -  poručio je Đokić.

On je potpuno uvjeren da je značajan dio članstva SP u Banjaluci glasalo za kandidata koalicije "Okupljeni za Banjaluku" Igora Radojičića, ali da se to ne može reći za SPS.

Đokić je čestitao svima koji su pobijedili na lokalnim izborima, među njima i kandidatu PDP-a i SDS-a za gradonačelnika Banjaluke Drašku Stanivukoviću, te konstatovao da će vrijeme pokazati da li je ovaj izbor dobar za grad.

On je zahvalio biračima koji su dali glas kandidatima SP, kao i građanima Srpske i FBiH koji su izašli na izbore i pokazali visok nivo demokratske svijesti uprkos pandemiji virusa korona.