latinica  ћирилица
16/11/2020 |  17:11 ⇒ 17:11 | Autor: SRNA

Nema spremnosti za pokazivanje pijeteta prema srpskim žrtvama

Zamjenik grdonačelnika Vukovara Srđan Milaković izjavio je da ni ove godine neće učestvovati u "Koloni sjećanja" u Vukovaru, jer isključuje stradanje Srba i daje jednostran prikaz događaja u ratu.
Vukovar - Foto: Novosti.rs
VukovarFoto: Novosti.rs

- Pozicija srpske zajednice se nije ništa promijenila. Kada je u pitanju sam narativ stradanja u Vukovara, on je ostao isti. Ne uvažavaju se stradanja Srba. S jedne strane imamo pijetet prema jednom dijelu žrtava, ali nema spremnosti da se isti takav pijetet pokaže prema žrtvama srpske zajednice - rekao je Milaković.

On kaže da žrtve sa jedne i sa druge strane ne mogu izjednačavati, ali da i dalje nema razumijevanja ni za kakvo pokazivanje pijeteta.

- Kolona, stradanje, odavanje počasti žrtvama i solidarnosti nije sporna ni za jednog pripadnika srpske zajednice, pa tako ni za mene. Odavanje počasti od strane političkih predstavnika Srba, prije svega, ima politički karakter i u tom smislu, kao političar i kao predstavnik Srba, pokazujem poziciju srpske zajednice u gradu - rekao je Milaković za N1.

Odgovarajući na pitanje dali je dvojezičnost pravi problem Srba u Vukovaru, Milaković kaže kako je to samo simbolična stvar.

- Kroz to se najjednostavnije vidi gdje su danas Srbi u Vukovaru. Građani drugog reda i naprosto etiketirani u ovom društvu. Problem je kod ostvarivanja običnih građanskih prava - rekao je Milaković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da će potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke učestvovati u srijedu, 18. novembra u "Koloni sjećanja" u Vukovaru.

Plenković je rekao novinarima da će "sa obilježavanjima koja su krenula dolaskom Miloševića u Knin i dalje biti zaokružen niz koji je važan za Hrvatsku u četvrtoj deceniji njene demokratije".

Srpsko narodno vijeće /SNV/ sutra će u Vukovaru odati počast srpskim žrtvama u ratu 1991-1995.

Vijence će u Dunav na obali kraj restorana "Tri vrške" položiti potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, hrvatski državni sekretar Zvonko Milas, predsjednik SNV Milorad Pupovac, te član i sekretar Udruženja "Protiv zaborava" Radojka Mrkšić i Veljko Maksić.

U podne će vijenac položiti na farmi "Ovčara" kod Vukovara, a na kraju komemorativnog programa za sve žrtve, Pupovac će sa delegacijom prislužiti svijeće u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Vukovaru, najavljeno je iz SNV.

Hrvatska 18. novembra obilježava Dan sjećanja u Vukovaru, ove godine prvi put kao državni praznik. Tim povodom biće organizovana "Kolona sjećanja" od vukovarske Opšte bolnice do Memorijalnog groblja stradalih u proteklom ratu.

Na taj dan su prije 29 godina pripadnici Јugoslovenske narodne armije, oružane sile tadašnje SFRЈ, ušle su u grad i oslobodile ga od pripadnika hrvatskih paravojnih formacija, takozvanih "Zengi", koji su po nalogu Franje Tuđmana imale zadatak da očiste Vukovar od Srba.