latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:06 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Hercegovina dobila tri nova načelnika, najviše mandata SNSD-u (VIDEO)

U tri od sedam hercegovačkih lokalnih zajednica, izabrani su novi načelnici opština – u Bileći, Gacku i Ljubinju, dok će Trebinje, Nevesinje, Berkoviće i Istočni Mostar i u naredne četiri godine, voditi novi-stari, gradonačelnik i načelinici.
Mirko Ćurić - Foto: SRNA
Mirko ĆurićFoto: SRNA

 U lokalnim skupštinama najviše mandata u Trebinju, Bileći, Nevesinju i Gacku osvojio je SNSD, dok je SDS u trci za odbronike pobijedio u Berkovićima, Istočnom Mostaru i Ljubinju.

Lokalna vlast u Trebinju ostaje neporimijenjena, i u naredne četiri godine. Na čelu grada novi stari gradonačelnik, SNSD-ov Mirko Ćurić, koji je osvojio oko 1.400 glasova više od protivkandidata SDS-ovog Ilije Stankovića.

- Nastavljamo gdje smo stali, ono što smo radili, ali i analize da vidimo gdje je to nešto što nije ocijenjeno kako treba - kaže Mirko Ćurić, gradonačalnik Trebinja

Novi stari načelnici ostali su i u Nevesinju, SNSD-ov Milenko Avdalović, u Berkovićima SDS-ov Nenad Abramović, i u Istočnom Mostaru Božo Sjeran takođe, iz SDS. U Gacku poslije dvadeset godina SDSove vladavine, promjena lokalne vlasti. Na poziciju načelnika opštine, umjesto Milana Radmilovića, sješće Ognjen Milinković, kandidat SNSD-a. Milinković je trku za čelnu poziciju dobio sa oko šesto glasova više u odnosu na Radmilovića.

- Naravno da ćemo imati skupštinsku većinu, prema preliminarnim rezultatima, imaćemo jedanaest odbornika, ispoštovaćemo koalicioni sporazum - istakao je Ognjen Milinković, novoizabrani načelnik Opštine Gacko.

Promjena i u Bileći – u načelničku fotelju sješće Veselin Vujović, kandidat SDS. Razlika u korist Vujovića, u odnosu na SNSD-ovog Neneda Vukoja je bila oko 1.200 glasova.

- Nadam se da ću imati skupštinsku većinu. Devetnaest je odbornika, za većinu je potrebno deset, svi ti ljudi su ozbiljni, imaju obavezu da rade u interesu svog naroda i svoje opštine - poručio je Veselin Vujović, novoizabrani načelnik Opštine Bileća.

U Ljubinju je, poslije četiri godine, na poziciji načelnika ponovo kandidat SDS – a, prvi čovjek ove opštine biće Stevo Drapić.

U lokalnim skupštinama u Hercegovini takođe, "šarena" slika. U Trebinju najjača partija ostaje SNSD sa oko 40 odsto osvojenih glasova birača ili 12 mandata. Sa koalicionim partnerima imaće stabilnu skupštinsku većinu. Nezvanično, druga po broju, sa pet osvojenih mandata je Lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukaonovića. Slijede SDS sa tri mandata, koliko i koalicija PDP-HNP. SP za sada ima dva mandata, koliko i Ujedinjena Srpska. DNS ima jedan mandat.

- Imaćemo stabilnu skupštinsku većinu i na taj način ćemo omogućiti da razvoj grada nastavimo na onom mjestu gdje smo stali. Ima dosta projekata, programa koje treba realizovati, građani Trebinja su poručili da je ova stranka najjači stub razvoja našeg grada - naveo je Luka Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD Trebinje.

SNSD je u trci za odbroničke mandate pobijedio i u Neveisnju, Bileći i Gacku. Najveći broj glasova SDS je osvojio u Ljubinju, ispred SNSD-a i DNS-a, u Berkovićima, a u prednosti je i u Istočnom Mostaru, ispred SDA i SNSD-a.