latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:16 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Potop SDA u Sarajevu (VIDEO)

I Federacija BiH je izabrala. Najteži udarac građani su zadali SDA i to u Sarajevu gdje je kampanja bila prljava i puna manipulacija. Koalicija Četvorka je, sudeći prema rezultatima u tom kantonu, izborni pobjednik. Pobjednik je i HDZ BiH sa 20 načelničkih i pozicija gradonačelnika.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Građani Sarajeva odlučili su da kandidati Četvorke, koalicije koju čine Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Narod i pravda, u naredne četiri godine vode četiri opštine – Centar, Ilidžu, Novo Sarajevo i Stari Grad.

- Od ovog momenta ja sam načelnik opštine za se građane, posebno za one koji nisu glasali za mene, jer su imali svoje sumnje ko sam ja – ja sam dijete ovog grada - rekao je Srđan Mandić, kandidat Koalicije "Četvorka" NIP, NS i SDP za načelnika opštine Centar Sarajevo.

Nermin Muzur, kandidat Koalicije "Četvorka" NIP, NS i SDP-a za načelnika opštine Ilidža, takođe je optimista.
- Nadam se da ćemo opravdati povjerenje naših građana i da ćemo pokazati da može drugačije, da može bolje - poručio je Muzur.

Četvorka je dala kandidate za svih devet opština u kantonu Sarajevo. Iako su sinoć slavili pobjedu i u Ilijašu, objavom preliminarnih rezultata CIK-a, došlo je do preokreta. Zbog toga traže da se glasovi ponovo broje. Prednost je sada na strani kandidata SDA, stranke koja je poražena u tri sarajevske opštine. Bakir Izetbegović, u tim opštinama priznaje, ali ne i u BiH.

- Uvijek ima i do nas, naravno. Analiziraćemo te stvari, sada nemam odgovor. To je neobičan fenomen jer raznovrsne afere koje je trebalo da nas uzdrmaju, trebalo je da nas uzdrmaju u čitavoj BiH, a ne samo u tri opštine - istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Bivši istaknuti član SDA Aljoša Čampara smatra da bi visoki funkcioneri SDA, zbog, kako navodi, katastrofalnog poraza, trebalo da podnesu ostavku.

- Prava istina je da je ovo najveći istorijski poraz SDA od kad postoje lokalni izbori, posebno je težak poraz u Kantonu Sarajevo - naglasio je Čampara.

Kada je riječ o opštinama u kojima su Hrvati u većini, najbolji izborni rezultat ostvario je HDZ BiH. Ova stranka, imaće 20 načelnika i gradonačelnika i više od 300 odbornika u lokalnim parlamentima.

- Na svim prostorima BiH uravnotežio svoj izborni rezultat od Posavine, Srednje Bosne, Republike Srpske pa sve do Hercegovine. U nekim sredinama imate blagi uspon ili pad što je prirodno i normalno - rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Lokalni izbori u Federaciji BiH pamtiće se i po neuobičajenom izbornom raspletu u Travniku. Tamo je u trci za načelnika pobijedio kandidat SDA Mirsad Peco koji je u danu za glasanje preminuo od posljedica virusa korona.