latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:03 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Dačić: Vrijeme je za pravdu za srpske žrtve

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je, povodom izjava pojedinih zvaničnika samoproglašenog Kosova da je vrijeme da Specijalni sud u Hagu pozove na odgovornost i srpske funkcionere, uključujući i njega, da razumije nervozu Albanaca koji nisu očekivali da će njihovi zločini biti procesuirani, ističući da je vrijeme za pravdu za srpske žrtve.

- Prošlo je vrijeme njihove prve ljubavi sa nekim zapadnim zemljama. Vrijeme je za pravdu za srpske žrtve - rekao je Dačić.

Naveo je da je predsjednik Socijaldemokratske inicijative /NISMA/ Fatmir Ljimaj, prema tvrdnjama samih Albanaca iz takozvane OVK - braće Mazreku lično učestvovao u ubistvu i mučenju Srba u Klečki.

- Sramotno je da sada njegova partija skreće pažnju sa suđenja za zločine OVK-a nad Srbima, kao i da cijeli svijet vidi kakve su zločine učinili protiv našeg naroda - rekao je Dačić za "Večernje novosti"

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da su se albanski teroristi i separatisti prvi put suočili sa pravnom odgovornošću i otuda ovako nervozna reagovanja iz Prištine i Tirane.

Oni nisu navikli da budu pozivani da polože račune za sve što su činili. Za njih je uvek Beograd bio taj koji je izložen pritiscima raznih vrsta. Ovo su očajnički potezi nekoga ko se do sada ponašao kao razmaženo dete, kome se sve toleriše", rekao je Anđelković.

On smatra da sprega Prištine i Tirane u ovim posljednjim pokušajima da se ocrni Srbija nije nikakvo iznenađenje.

- Rama, kad god mu je loša politička situacija kod kuće "udara" na Beograd - zaključio je Anđelković.

Osim inicijative da pred Specijalnim sudom budu saslušani Dačić, Radomir Marković i drugi funkcioneri Srbije u Prištini su predstavnici Pokreta "Samoopredjeljenje" pokrenuli inicijativu da u parlamentu u Tirani bude usvojena deklaracija koja osuđuje "srpski genocid na Kosovu"