latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:25 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

Hrapović: Zaključavanje svih gradova u Crnoj Gori i dalje opcija

Model potpunog zaključavanja svih gradova u Crnoj Gori nije sklonjen sa dnevnog reda, već je samo privremeno odgođen, poručio je crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

On je rekao da neće čekati 1. decembar kako bi donijeli nove mjere, već će, ukoliko bude potrebno, izabrati krajnje restriktivni model zaključavanja svih gradova.

- Vjerujem da ove tri jednostavne mjere - nošenje maski, poštovanje fizičke distance i higijena mogu da budu model ponašanja kako bismo izbjegli taj restriktivni model - rekao je Hrapović, koji je i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ako se budu poštovale mjere, smanjiće se širenje epidemije, lokalno prenošenje virusa i rasteretiće se zdravstveni sistem.

On je naveo da su prilikom donošenja posljednjih mjera razmišljali o privrednoj aktivnosti i normalnom odvijanju nastave u školama.

- Potpuno zaključavanje bi nas odvojilo od porodica, prijatelja, što bi dovelo do rasta simptomatskih stanja psihoze, što su teška stanja - rekao je Hrapović za Televiziju Crne Gore.

On je istakao da je država učinila sve što je u njenoj moći da donese odgovarajuće mjere, a na pojedincima je odgovornost da se te mjere poštuju.

- Radimo sve da sačuvamo zdravstvenu supstancu i zdravlje svih nas. Mjere koje donosimo ne odgovaraju svima, ali cilj kome težimo je siguran i ispravan. Zar je tako teško poštovati tako jednostavne mjere - držanje distance, nošenje maski i higijena? - upitao je Hrapović.

Hrapović je naveo da je crnogorski zdravstveni sistem u vrijeme epidemije pokazao da nije na začelju evropskih, iako su neki očekivali da ne bude tako.

- Zdravlje se ne smije i ne može politizovati. Uskoro će doći tranzicija vlasti, ali zdravstveni radnici su i dalje tu, oni će i dalje da nas liječe i moraćemo da poštujemo mjere, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje - poručio je Hrapović.