latinica  ћирилица
17/11/2020 |  11:10 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Odbijena apelacija za naknadu nakon obustavljene istrage za teroristički napad

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za novu 2016. godinu.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Kako je navedeno u odluci Ustavnog suda, zahtjevi za tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti u iznosu od 60.000 KM nisu osnovani, prenosi Birn.

- Drugostepeni sud je prilikom odmjeravanja ovog vida štete u dovoljnoj mjeri ocijenio specifične okolnosti konkretnog slučaja, kao što su težina krivične optužbe, dužina trajanja pritvora i mjera zabrane, nalaz i mišljenje vještaka, apelantovu životnu dob, njegove porodične okolnosti i slično, ocijenivši da iznos od 5.000 KM predstavlja adekvatnu satisfakciju za sve duševne bolove prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode i određivanjem mjera zabrane - navedeno je u odluci Ustavnog suda.

U odluci je navedeno da se odbija apelacija Kemala Murića podnesena protiv presuda Suda BiH od 28. septembra 2018, 16. oktobra 2017. i 7. avgusta 2017. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 7. avgusta 2017. godine Muriću je predviđen iznos od 3.400 KM na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 1.092 KM.

Drugostepenom presudom Suda BiH od 16. oktobra 2017. godine, djelimično je usvojena Murićeva žalba i prvostepena presuda preinačena da mu se isplati iznos od 5.000 KM.

Presudom revizijskog vijeća Suda BiH od 28. septembra 2018. godine djelimično je uvažena žalba i preinačena je drugostepena presuda, na način da se Muriću za nadoknadu troškova parničnog postupka isplati iznos od 1.865 KM.

Murić je uhapšen i pritvoren, u predmetu kodnog naziva "Rez", u decembru 2015. zajedno sa Elvirom Muratovićem, Semirom Salkovićem, Zulfom Alajbegovićem, Edinom Tabakovićem, Darkom Pecom, Elvirom Mašićem i Adisom Kešanom.

Nakon mjesec pritvora, određene su im višemjesečne mjere zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Murića i ostale je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji "Rez" bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.