latinica  ћирилица
17/11/2020 |  13:34 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Kavalek: Zahvalnost biračima što su izašli na izbore

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek zahvalila je biračima u BiH što su izašli na lokalne izbore i tako investirali u demokratsku budućnost, saopšteno je iz OEBS-a.
Ketlin Kavalek (foto: explainlife.com) -
Ketlin Kavalek (foto: explainlife.com)

Kavalekova je izrazila zahvalnost i svim licima koja su bila angažovana na biračkim mjestima i omogućila neometano glasanje, posmatračima koji su pomogli da se obezbijedi integritet izbora, te medijima na profesionalnom izvještavanju i objavljivanju pravovremenih i adekvatnih informacija široj javnosti.

- Čestitamo zvaničnicima kojima su birači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica. Јasno je da građani u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na boljitak svojih zajednica u interesu svih građana - istakla je Kavalekova.

Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OEBS-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost, dodaje se u saopštenju.

Iz OEBS-a navode da je odziv birača u BiH ostao prilično nizak i da je glasalo samo oko 50 odsto stanovništva, čemu je uzrok vjerovatno i epidemija virusa korona.

Što se tiče izbornog procesa, Misija je primijetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

- Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tijela za sprovođenje zakona i tužilaštva širom BiH da što prije reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati povjerenje u izborni proces u BiH - poručila je Kavalekova.

Ona je u nedjelju posjetila Koaliciju "Pod lupom", koja je rasporedila 2.600 nezavisnih posmatrača širom BiH tokom izbornog dana.

Iz OEBS-a ističu da je prisustvo nezavisnih posmatrača jedan od najboljih načina očuvanja integriteta izbora.