latinica  ћирилица
17/11/2020 |  14:03 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Deđanski: Učešće Miloševića u "Koloni sjećanja" - ozbiljna provokacija

Politički analitičar Stevica Deđanski ocjenjuje da najava učešća potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića u "Koloni sjećanja" u Vukovaru predstavlja još jedno poniženje srpskog naroda, nakon njegovog prisustva obilježavanju 25 godina od zločinačke akcije "Oluja" u Kninu.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

On navodi da je ovo ozbiljna provokacija i "ideotizam" čovjeka koji se predstavlja kao predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj, ali i opomena.

- Nemamo nikakav drugi mehanizam, nego da srpski narod u Hrvatskoj glasanjem spriječi da ga predstavljaju oni koji više brinu o hrvatskim nego srpskim interesima. To je jedini i demokratski način. Mislim da nakon ovoga srpski narod više neće biti prevaren od onih koji su samo Srbi po rođenju - rekao je Deđanski Srni.

On smatra da Milošević "neće tako lako sutra proći u Vukovaru" i da će doživjeti veliki otpor od srpskog stanovništva koje je veoma negativno reagovalo na njegovo prisustvo u Kninu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je ranije da će u vladinoj delegaciji sutra u Vukovaru biti potpredsjednik Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke, ocijenivši da je to "na tragu hrvatske politike pomirenja, gledanja u budućnost, suživota".

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković izjavio je da neće ni ove godine učestvovati u "Koloni sjećanja", jer isključuje stradanje Srba i daje jednostran prikaz događaja u ratu.

Milošević je danas sa predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, specijalnim izaslanikom predsjednika Srbije Veranom Matićem i članovima Udruženja "Protiv zaborava" Radojkom Mrkšić i Veljkom Maksićem odao počast svim žrtvama rata u Vukovaru od 1991. do 1995. godine polaganjem vijenaca u Dunav i na Ovčari.

Hrvatska sutra obilježava Dan sjećanja u Vukovaru, ove godine prvi put kao državni praznik.

Na taj dan su prije 29 godina pripadnici Јugoslovenske narodne armije, oružane sile tadašnje SFRЈ, ušle su u grad i oslobodile ga od pripadnika hrvatskih paravojnih formacija, takozvanih "Zengi", koji su po nalogu Franje Tuđmana imale zadatak da očiste Vukovar od Srba.

Povodom Dana sjećanja biće organizovana "Kolona sjećanja" od vukovarske Opšte bolnice do Memorijalnog groblja stradalih u proteklom ratu.