latinica  ћирилица
17/11/2020 |  16:15 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Uhapšeni osumnjičeni za spektakularnu pljačku dijamanata u Drezdenu (VIDEO)

Njemačka policija uhapsila je danas tri osobe osumnjičene za spektakularnu pljačku državnog muzeja u Drezdenu, iz kojeg je prije godinu dana odneseno više od deset komada nakita sa dijamantima.
Državni muzej u Drezdenu -
Državni muzej u Drezdenu

Istražioci vrše pretrese na 18 adresa u Berlinu, uključujući 10 stanova, garaže i vozila, saopštili su policija i tužilapštvo.

- Današnje mjere su fokusirane na potragu za ukradenim umjetničkim blagom i mogućim dokazima poput medija za skladištenje podataka, odjeće i alata - navodi se u saopštenju, prenio je AFP.

Lokalni mediji opisali su ovu pljačku kao najveću u savremenoj istoriji, pošto su kriminalci upali u Zeleni trezor muzeja u Kraljevskoj palati 25. novembra 2019. godine i odnijeli nakit iz 18. vijeka neprocjenjive vrijednosti.

Među ukradenim predmetima su mač sa koricama ukrašenim sa devet velikih i 770 manjih dijamanata i štitnici za ramena sa "drezdenskim dijamantom" od 49 karata.

Policija je objavila nekoliko apela tokom potrage za pljačkašima i ponudila nagradu do pola miliona evra za informacije koje će dovesti do njihovog hapšenja.

U novim racijama i hapšenjima učestvovalo je oko 1.600 policajaca, a širom zemlje u pomoć su pozvana pojačanja.

Policija nije objavila identitete uhapšenih, ali je navedeno da je riječ o njemačkim državljanima.

Sva tri lica optužena su za "tešku grupnu pljačku" i u dvije tačke za podmetanje požara, saopštilo je tužilaštvo u Drezdenu.