latinica  ћирилица
17/11/2020 |  17:22 ⇒ 17:30 | Autor: BETA

Pompeo sa patrijarhom Vartolomejem razgovarao u Istanbulu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sastao se danas u Istanbulu s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem tokom kratke posjete Turskoj kada nisu predviđeni sastanci s turskim državnim zvaničnicima.
Sastanak patrijarha Vartolomeja i Majka Pompea - Foto: AFP
Sastanak patrijarha Vartolomeja i Majka PompeaFoto: AFP

Pompeo koji je na turneji po sedam zemalja Evrope i Bliskog istoka, u tviter poruci je objavio slike kako ga dočekuje patrijarh Vartolomej, neformalni predvodnik 300 miliona pravoslavaca svijeta.

Pompeo se sastao i s apostolskim nuncijem u Turskoj, nadbiskupom Polom Raselom.

Tema tih razgovora su vjerske slobode u Turskoj, što je razljutilo Ankaru i podstaklo zvaničnike da pozovu Vašington da se umjesto toga pozabave kršenjem ljudskih prava u SAD.

Prošle nedjelje Turska je u oštrom saopštenju kritikovala Pompeov plan sastanaka, navodeći da Vašington treba da “se pogleda u ogledalu“ i rješava domaći rasizam, islamofobiju i zločine iz mržnje, a danas je bilo i protesta zbog posjete američkog zvaničnika.

Međutim, Pompeovi razgovori s vjerskim zvaničnicima u Turskoj su održani po planu i on je danas na Tviteru napisao da je vaseljenski patrijarh Vartolomej, “kao vođa pravoslavnog svijeta“, “ključni partner dok nastavljamo da se zalažemo za vjersku slobodu širom svijeta“.

Pompeo je kasnije, s maskom u bojama američke zastave, posjetio Rustem Pašinu džamiju, poznatu po plavo-bijelim pločicama, koju je izgradio otomanski arhitekta Sinan.

Pompeova supruga Suzan je takođe nosila masku kao i maramu u skladu sa muslimanskom tradicijom.

Posjeta delegacije SAD se održava u nategnutih odnosa između te dvije NATO saveznice oko niza pitanja, mada su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i američki predsjednik Donald Tramp imali prijateljski lični odnos.

Visoki zvaničnici u Stejt departmentu su rekli da sastanaka Pompea s turskim zvaničnicima nema jer to nije moglo da se uklopi u njegov kratak boravak u Istanbulu. Naveli su da turski zvaničnici nisu mogli da iz glavnog grada Ankare dođu u Istanbul baš kad je Pompeo tamo.

Najavili su da Pompeo i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu planiraju da se sastanu početkom decembra na sastanku ministara NATO.

Turski mediji javili su da turski zvaničnici namjerno nisu htjeli da izađu u susret Pompeu pošto je on navodno odbio da otputuje do Ankare u zvaničnu posjetu.

Јedan zvaničnik Minstarstva spoljnih poslova Turske nije želio da komentariše zašto se Pompeo ne sreće s turskim zvaničnicima.

Turska tvrdi da štiti prava građana raznih vjerosipovijesti, iako je nedavno kritikovana zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, oglušujući se o pozive da ta bivša katedralna crkva i dalje bude muzej što bi bio znak priznanja multikulturne prošlosti Istanbula.