latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:15 ⇒ 18/11/2020 | 08:13 | Autor: RTRS

Izvještaj Tužilaštvu protiv Nešića zbog zloupotrebe položaja (VIDEO)

Protiv Nenada Nešića, bivšeg v.d. direktora Puteva Republike Srpske, MUP Republike Srpske je podnio izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu Prijedorputevi od skoro 17 miliona KM sa PDV-om. Nešić je za Nezavisne izjavio da ne zna da je prijavljen Tužilaštvu i poručio da je sve radio po zakonu.
Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske sumnjiče lice inicijala N.N iz Istočnog Sarajeva da je kao vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske izvršio niz krivičnih radnji zloupotrebe položaja u periodu od skoro dvije godine, izjavila je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

- Ovo lice se sumnjiči da je u periodu maja 2018. godine do 31. avgusta ove godine u svojstvu odgovornog lica, vršioca dužnosti direktora ЈP Putevi Republike Srpske, kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, čija je povreda utvrđena presudom Suda BiH, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, zaključivši okvirni sporazum sa privrednim društvom Prijedorputevi a.d. Prijedor, u okviru kojeg je zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti 1 u Republici Srpskoj - naglasila je Miljanovićeva.

Poznato je da je Nenad Nešić u ovom periodu bio vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske, a sklapanjem sumnjivih ugovora, u korist Prijedorputeva ostvario je protivpravnu korist od skoro 17 miliona KM, navodi se u izvještaju MUP-a.

- Ovo lice se sumnjiči da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu Prijedorputevi u iznosu od skoro 16,9 miliona KM sa PDV-om - dodala je Miljanovićeva.

Na ovako teške optužbe, Nešić je za Nezavisne rekao da nema informaciju da je prijavljen Tužilaštvu, te da je sve radio u skladu s zakonom.

- Prvi put čujem za to. Moj komentar na to je samo da sam sve radio u skladu sa zakonom i odlukama Vlade Republike Srpske - rekao je Nešić.

Podsjećamo, Nešić je 14. oktobra ove godine podnio ostavku na mjesto vršioca dužnosti direktora Puteva Republike Srpska zbog navodnih zdravstvenih razloga. Nešić je na ovu funkciju imenovan 2016. godine.