latinica  ћирилица
17/11/2020 |  19:34 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Dom učenika u Trebinju spreman za prijem kovid pacijenata (VIDEO)

Zbog povećanja broja oboljelih, Dom učenika u Trebinju spreman je da, u slučaju potrebe, bude pretvoren u bolnicu za kovid. Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, a na zahtjev Gradskog štaba, tako bi se moglo brzo reagovati, dođe li do naglog povećanja broja oboljelih.
Dom učenika u Trebinju (foto:domucenikatrebinje.com) -
Dom učenika u Trebinju (foto:domucenikatrebinje.com)

U prvom talasu Dom učenika u Trebinju služio je kao izolacioni centar, ali, ako zatreba, uz dodatno opremanje, biće pretvoren u bolnicu za lakše pacijente oboljele od kovida. Problem je nepostojanje instalacija za kiseonik.

- Nama treba dodatnog prostora, ali za teže pacijente, jer su oni zahtjevniji, posebno po pitanju terapije kiseonikom. Trenutno imamo 91 pacijenta, od čega 39 na kiseoničkoj podršci, a četvoro je na respiratoru - ističe Stanko Buha, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje.

Veći problem u zbrinjavanju oboljelih od virusa korona jeste nedostatak medicinskog kadra. Iako ih je na birou za zapošljavanje mnogo više, na prošlonedjeljni poziv javila su se dva ljekara, uz još dva odranije, i četiri medicinske sestre.

Zahvaljujući dogovoru sa Republičkim štabom za vanredne situacije i Kompenzacionim fondom, obezbijeđeno je plaćanje novih ljekara. Zbog velikog broja pacijenata oboljelih od kovida, činjenice da je trećina bolničkog medicinskog osoblja van stroja i tehničkih ograničenja, do daljnjeg će trpjeti drugi pacijenti.

Iako je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da trebinjski Dom učeniak bude pretvoren u kovid bolnicu, ovaj prostor do daljnjeg će biti rezervni. Na postojećim kovid odjeljenjima u Bolnici ima još slobodnih petnaestak kreveta, a dodatno se može ubaciti još trideset kreveta, zahvaljujući donaciji Republičke uprave Civilne zaštite.

Na taj način, tvrde u Bolnici, liječenje oboljelih od kovida odvijalo bi se na jednom mjestu.