latinica  ћирилица
17/11/2020 |  21:58 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

"Hrvatski narod se nije suočio sa zločinačkom prošlošću"

Јedan od brojnih dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa ustaškom i zločinačkom prošlošću jeste i to što je za većinu tog naroda preminuli osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep heroj, koji je tobože sa ostalima spriječio stvaranje "velike Srbije" na području Hrvatske, navodi predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Vukovar - Foto: RTRS
VukovarFoto: RTRS

Linta podsjeća da je nekadašnji komandant hrvatskih paravojnih formacija i ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep bio osuđen na uvredljivih sedam godina zatvora zbog zvjerskog mučenja i ubistva najmanje 46 srpskih civila na području zapadne Slavonije i Zagreba, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Ispada da je Merčep osuđen na manje od dva mjeseca za svakog ubijenog srpskog civila. Za masovne zločine nad vukovarskim Srbima prije i tokom rata 1991. godine Merčep nije uopšte procesuiran. Merčep je veći dio ponižavajuće zatvorske kazne provodio u banjama, u čemu je imao podršku vlasti, a posebno ministra veterana Tome Medveda - ukazuje Linta.

On naglašava da su Merčepu i velikoj većini pripadnika hrvatskih paravojnih formacija i Hrvatske vojske idoli bili pripadnici zločinačke "Crne legije" iz vremena NDH na čelu sa koljačima Јurom Francetićem i Rafaelom Bobanom.

- Merčepa, Gotovinu, Markača, Norca i mnoge druge hrvatske ratne zločince, koji su aktivno radili na ostvarenju ciljeva ustaškog pokreta, smatraju herojima i uglednim članovima hrvatskog društva - napominje Linta.

On ističe da je jasno da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, već da je u funkciji opravdanja apsurdne laži i izmišljotine da su Srbi bili zločinci i agresori, a Hrvati žrtve i oslobodioci.

- Zbog toga je do sada zanemarljiv dio ubica srpskih civila i ratnih zarobljenika osuđen. Međutim, navedene kazne su bile smiješne i uvredljive za žrtve i njihove porodice. Čak i tako male kazne osuđeni hrvatski ratni zločinci su uglavnom proveli na slobodi kao što su Merčep, general Norac i drugi - navodi Linta.

Tomislav Merčep umro je u 69. godini.

Merčep je bio ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, a osuđen je pravosnažno na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Pakračkoj Poljani gdje su ubijena 43 srpska civila.

Tomislav Merčep osuđen je u maju 2016. na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.