latinica  ћирилица
18/11/2020 |  09:17 ⇒ 09:23 | Autor: Blic

Kako je Јapan podigao privredu za 21 odsto uprkos pandemiji?

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri meseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom virusa korona, prenosi "Rojters".
Tokio (Foto: Thinkstock) -
Tokio (Foto: Thinkstock)

Na kvartalnom nivou, BDP Јapana je porastao za pet odsto, jače od tržišnih predviđanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Privatna potrošnja, koja u BDP učestvuje sa više od 50 odsto, povećana je za 4,7 procenata u tromjesečju juli - septembar u odnosu na prethodni kvartal, oporavljajući se nakon pada u periodu april - jun koji su uzrokovale mjere zatvaranja usmjerene na sprečavanje širenja virusa.

Eksterna potražnja – izvoz umanjen za uvoz – doprinijela je rastu BDP-a sa 2,9 procentnih poena, što se duguje oživljavanju inostrane potražnje za japanskim proizvodima koja je pogurala rast izvoza za sedam odsto.

Međutim, kapitalni izdaci su pali za 3,4 odsto, potonuvši drugi kvartal zaredom, što ukazuje na to da je neizvjesnost vezana za pandemiju izvršila pritisak na poslovni sentiment.

Јapan je do sada donio dva paketa ekonomskih podsticaja u vrijednosti od 2,2 biliona dolara s ciljem ublažavanja posljedica zdravstvene krize, a koja su obuhvatila i isplate novčane pomoći domaćinstvima, kao i kredite za mala poduzeća.

Premijer Јošihide Suga naložio je Vladi da pripremi još jedan paket podrške privredi jer posljedice od pandemije i dalje traju.

Uprkos znacima poboljšanja posljednjih meseci, analitičari predviđaju da će treća najveća ekonomija svijeta zabilježiti pad od 5,6 odsto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u martu 2021, i da će biti potrebne godine da se vrati na nivo pre kovida-19.