latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:21 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Šamac: Učenici zasadili sadnice u školskom dvorištu (FOTO)

Učenici devetog razreda u Osnovnoj školi "Srbija" u Crkvini u opštini Šamac, koji su članovi Ekološke sekcije, danas su sa nastavnicom biologije i stručnim radnicima hortikulture u školskom dvorištu posadili sadnice, u okviru aktivnosti na projektu "Mlad se pokreni, prirodi se okreni", koji su sa 4.000 KM podržali Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i ova škola.
"Mlad se pokreni, prirodi se okreni" - Šamac - Foto: SRNA
"Mlad se pokreni, prirodi se okreni" - ŠamacFoto: SRNA

Cilj je podizanje svijesti o značaju zaštite životne sredine

Direktor Osnovne škole "Srbija" u Crkvini Irena Komlenović rekla je novinarima da je cilj uticati na podizanje svijesti, kako učenika i radnika škole, tako i šire društvene zajednice o značaju zaštite životne sredine.

- Učenici devetog razreda koji su članovi ekološke sekcije će sa nastavnicom biologije u narednom periodu edukovati svoje vršnjake i pozvati ih da se uključe u akciju prikupljanja ambalaže. Želimo da sredstvima koja dobijemo od otkupljivanja ambalaže našim učenicima, koji su u lošem materijalnom stanju, pomognemo u nabavci školskog pribora - rekla je Komlenovićeva.

"Mlad se pokreni, prirodi se okreni" - Šamac (foto: SRNA)

Komlenovićeva je navela da su članovi ekološke sekcije zajedno sa stručnim radnicima iz hortikulture zasadili sadnice u školskom dvorištu, a domar škole, koji je vrhunski stolar, napravio je ljetnu učionicu od greda starog školskog objekta, dok su učenici razredne nastave izrađivali predmete od recikliranog materijala.

- U holu škole postavili smo izložbu i simbolično nagradili najkreativnije. Na ovaj način želimo da učimo djecu od ranijih dana da brinu o svojoj okolini, zajednici u kojoj žive, i kasnije kada odrastu u mlade i aktivne građane da su svjesni svoje odgovornosti. Nadamo se da će ovaj uloženi trud učenika i radnika škole pokazati rezultate na proljeće, te da će školsko dvorište biti mjesto gdje će uživati ne samo učenici i radnici škole, nego i ostali stanovnici opštine Šamac - rekla je Komlenovićeva.

Učenik devetog razreda, član ekološke sekcije, Nikola Varadinović rekao je da je cilj da edukuju učenike o značaju zaštite životne sredine, kao i o reciklaži.

- Kao član ove sekcije učestvovao sam u akciji sađenja sadnica. Јedna od najvažnijih stvari je naučiti kako nešto reciklirati, pogotovo plastiku, kojoj treba mnogo vremena za razgradnju ako se baci u prirodu, a reciklažom možemo da spasimo našu planetu, te dobiti i novac - rekao je Varadinović.

U Osnovnoj školi "Srbija" ima ukupno 157 učenika, uključujući područno odjeljenje Kruškovo Polje.