latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:47 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Dodik: Preuzimam mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva; Najave za Boreljevu posjetu (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Dejtonski mirovni sporazum pokušava razrušiti intervencijom visokih predstavnika.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik kaže da Srpska obilježava godišnjicu Dejtonskog sporazuma, a Federacija BiH ne.

- U Srpskoj je 21. novembra neradni dan, jer smatramo da treba slaviti mir - istakao je Dodik, te dodao da je njegov prijedlog da se koriste formulacije iz Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum značajno urušen intervencijom visokih predstavnika.

- Niko ovdje nije zadovoljan, a neodrživo je da imate visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH 25 godina od potpisivanja Sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da od petka ponovo dolazi na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i da ima najava da bi BiH mogao posjetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

- U Sarajevu pokušavaju da nametnu spektakularnu priču da negdje položimo vijence, što je neprihvatljivo. Lažna je priča Sarajeva da je bio antifašistički grad u Drugom svjetskom ratu. Sarajevo je sve godine rata bilo mirno. Srbi iz ovog grada su tada poubijani, odvedeni u logore i istjerani, a muslimani i Hrvati su živjeli mirno - kaže Dodik.

Poručio je da BiH mora biti visoko decentralizovana.

- Ne dolazi u obzir priča o apstraktnim građanima koji odgovaraju Bošnjacima, jer su oni navodna većina. I popis stanovništva su uradili da bi kao imali neku većinu, a lagali su da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da će Srpska uskoro izaći u javnost sa izvještajem o Srebrenici i da će se pokazati da je i priča o dešavanjima u ovom mjestu bila spekulacija za potrebe tadašnjih politika.

- Iznijećemo istinu pred građane. Ovdje je svijet formulisao politike na laži da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 žena. To se pokazalo da je laž, a na bazi toga su kažnjeni Srbi, jer im je oduzeta nezavisnost, gurnuti su u BiH i 25 godina nastoje da nas razgrade, što nećemo dati - zaključio je Dodik.