latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:49 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Veritas: Navršilo se 29 godina od ubistva 18 Srba u logoru Merčepove jedinice

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" saopštio je da se danas navršilo 29 godina od kada je, nakon višednevnog brutalnog mučenja u logoru "Ribarska koliba" u Marinom selu, likvidirano 18 srpskih civila iz daruvarskog sela Kip i pakračkog sela Klisa, koje su pripadnici hrvatske policije uhapsili u periodu od 12. do 18. novembra 1991. godine pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porijekla.
Veritas (foto: veritas.org.rs) -
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Iz "Veritasa" podsjećaju da je u logorima "Ribarska koliba" i "Stara ciglana" u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske pod komandom juče preminulog ratnog zločinca Tomislava Merčepa, likvidirano više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Naglašeno je da je za ove zločine procesuirano tek nekoliko lica, a da je Županijski sud u Zagrebu u maju 2016. godine nepravosnažno osudio i Merčepa, tadašnjeg komandanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske i savjetnika u MUP-u Hrvatske na 5,5 godina zatvora.

U obrazloženju presude navedeno je da je osuđen "zbog toga što nije spriječio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Јanje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno".

Ukazano je da je iz činjeničnog opisa presude izostavljeno 20 žrtava za koje se "nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao".

Vrhovni sud je, presudom iz februara 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što je Merčepu povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju je umjesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno "izdržavao" u elitnoj banji Krapinske toplice.

U martu ove godine hrvatski Vrhovni sud donio je odluku da se osuđeni Tomislav Merčep pusti na uslovnu slobodu nakon izdržane tri četvrtine zatvorske kazne.

"Veritas" navodi da su u prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih godina prošlog vijeka, koji je kulminirao nakon osnivanja ovih logora, na području opština Daruvar, Grubišno Polje, Podravska Slatina, Pakrac, Novska, Orahovica i Virovitica, etnički očišćena 193 naselja, u kojima je uništena većina kuća i imovine.

Uništeno je ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova, dok je ovo područje, zbog hrvatskog terora i pritisaka, napustilo 52.320 Srba, od kojih se većina više nikada nije vratila na svoja imanja.

- Јuče su mediji u regionu objavili vijest da je umro ratni zločinac Tomislav Merčep u 69. godini, podsjećajući da je 2015. godine bio i VIP gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - navedeno je u saopštenju "Veritasa".