latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:57 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Dodik: Domu zdravlja Banjaluka 150.000 KM za nabavku opreme (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada Republike Srpske sutra uplatiti Domu zdravlja Banjaluka 150.000 KM za nabavku opreme nepohodne u borbi protiv virusa korona.
Milorad Dodik posjetio Doma zdravlja Banjaluka - Foto: SRNA
Milorad Dodik posjetio Doma zdravlja BanjalukaFoto: SRNA

- Medicinski radnici rade odgovoran, težak i zahtjevan posao. U ime Republike Srpske zahvalan sam na njihovoj istrajnosti - rekao je Dodik nakon što je posjetio centralne ambulante za akutne respiratorne infekcije u Poliklinici, te razgovarao sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka.

On je najavio da će i SNSD, čiji je lider, uplatiti Domu zdravlja 50.000 KM.

Dodik je rekao da će institucije Srpske riješiti pitanje nabavke digitalnog rentgena koji košta 500.000 KM, zatim nabavku pokretnog mamografa čija je cijena 400.000 KM i sanitetskog vozila vrijednog 200.000 KM.

- Dogovorili smo na koji način i kojom dinamikom ćemo ova pitanja rješavati. Sa direktorom Doma zdravlja Nevenom Todorović i njenim timom razgovarali smo i o tome da se sagleda stanje opreme u Domu zdravlja i da se napravi cjelovit program obnove opreme, te da angažujući lokalna, republička i po mogućnosti međunarodna sredstva, pokušamo u narednih godinu dvije zamijeniti svu opremu ili nabaviti onu koja je ovdje potrebna - istakao je Dodik.

 

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je zahvaljujući posvećenosti zdravstvenih radnika, pandemija virusa korona pod kontrolom.

Dodik je dodao da je razgovarao sa ljudima koji su danas došli na preglede u Dom zdravlja, te da je prethodno posjetio i lokaciju na Malti, gdje se obavlja uzimanje uzoraka iz automobila za testiranje na kovid.

- Ljudi su veoma zadovoljni uslovima koje smo im omogućili. I dalje treba da se pridržavamo epidemioloških mjera jer to jedino pomaže. Mogu da posvjedočim da građani Banjaluke imaju vrhunsku uslugu, da smo i ranije ulagali u opremanje Doma zdravlja, što je vidljivo - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je kroz program energetske efikasnosti u Dom zdravlja Banjaluka uloženo nekoliko miliona KM, te najavio da će u narednih sedam dana na ulaze u Dom zdravlja biti postavljene svojevrsne nadstrešice, da se, sada kada dolaze hladniji dani, građanima olakša čekanje.

Dodik je rekao da se zdravstveni radnici i drugi zaposleni u ovoj ustanovi svaki dan bore sa virusom i drugim problemima.

- Entuzijazam radnika sa kojima sam razgovarao veliki je i veoma sam im zahvalan. Potpuno sam uvjeren da se ovdje radi ozbiljan i težak posao - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa rukovodstvom Doma zdravlja istaknuto je da je ovoj ustanovi potrebno i proširenje prostornih kapaciteta.

- Ima ideja da se nadogradi ova zgrada, ali i da se pravi nova. Vidjećemo šta je najbolje i to ćemo svakako raditi u narednom periodu - naveo je Dodik.

Dodik na Malti (foto: RTRS)

U Banjaluci je od početka epidemije virusom korona bilo zaraženo 7.141 lice.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović zahvalila je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na podršci.

- I u proteklom periodu imali podršku republičkih institucija i Gradske uprave i tako smo rješavali tekuće probleme - rekla je Todorovićeva.

Istakla je da su danas iznijeli potrebe za određenom opremom.

- Potrbeno nam je jedno sanitetsko vozilo za Hitnu pomoć, digitalni RTG i pokretni mamograf. Dodik je da će se izdvojiti i sredstva za  dodatne uniforme - izjavio je Dodik.

Dodik u obilasku Poliklinike (Foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović posjetili ranije u banjalučkom naselju Malta lokaciju za testiranje građana u automobilima.