latinica  ћирилица
18/11/2020 |  12:48 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Todorović: Od početka epidemije oboljelo više od 7.100 lica

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović izjavila je danas da je u Banjaluci trenutno virusom korona inficirano 2.148 građana, a da je od početka epidemije u ovom gradu oboljelo više od 7.100 lica.
Nevena Todorović - Foto: SRNA
Nevena TodorovićFoto: SRNA

 - Imamo i dalje veliki pritisak pacijenata koji imaju akutne respiratorne tegobe i povišenu temperaturu na sve naše ambulante za akutne respiratorne infekcije, ali smo se organizovali, otvorili smo više punktova u ovom vremenskom periodu i time ubrzali protok pacijenata sa tim tegobama - rekla je Todorovićeva novinarima nakon sastanka rukovodstva Doma zdravlja sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Ona je dodala da pacijenti manje čekaju na preglede i da su na tim punktovima stvorene mogućnosti i za uzimanje laboratorijskih uzoraka krvi kod pacijenata koji su oboljeli, a da se u centralnom mjestu u Poliklinici nalazi pokretni digitalni rendgen aparat koji je na početku epidemije kupila i donirala Vlada Republike Srpske.

Todorovićeva je rekla da će se u narednih nekoliko dana serološko testiranje obavljati na dvije lokacije - na lokaciji stare ambulante na Petrićevcu i na Starčevici.

- Imali smo konstantnu podršku Vlade Republike Srpske, predsjednice Srpske i grada Banjaluka i sa tom pomoći i podrškom smo rješavali sve probleme koji su se ticali nabavke opreme i građevinskih radova koje smo morali sprovoditi u sklopu pripreme i odgovora na pandemiju virusa korona - navela je Todorovićeva.

Ona je rekla da su na današnjem sastanku predstavnici Doma zdravlja iznijeli Dodiku njihove kapitalne potrebe koje se tiču nabavke jednog sanitetskog vozila za potrebe Službe hitne pomoći, zatim nabavku digitalnih rendgen aparata i digitalizaciju kompletne rendgen službe, te nabavku pokretnog digitalnog mamografa koji će služiti za mamografske preglede žena iz banjalučke regije.

- Odlučili smo da predložimo Dodiku nabavku pokretnog mamografa iz razloga što je u ovom vremenu građanima otežan pristup zdravstvenoj zaštiti usljed epidemije virusa korona, a posebno je otežano sprovođenje preventivnih usluga i ranog otkrivanja malignih bolesti - naglasila je Todorovićeva.

Dodala je da je Dodik, između ostalog, obećao da će Domu zdravlja dati finansijska sredstva radi kupovine uniformi za radnike ove ustanove