latinica  ћирилица
18/11/2020 |  13:06 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

U toku statusna konferencija u procesu protiv lidera tzv. OVK

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća tzv. Kosova u Hagu počela je prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba terorističke tzv. OVK Hašima Tačija, Јakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.
Specijalni sud u Hagu za zločine tzv. OVK (foto: Europol) -
Specijalni sud u Hagu za zločine tzv. OVK (foto: Europol)

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva tzv. Kosova saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada je uhapšen i kada su izvršeni pretresi i zaplijenjen obiman dokazni materijal.

On je istakao da je Tužilaštvo spremno i da suđenje može usokoro da počne, kao i da će u naredne dvije nedjelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena, prenosi Tanjug.

- Treba nam najmanje 18 mjeseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sljedeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine - rekao je Huper ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Sa njim se slažio i branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson, koji je rekao da odbrana još ne zna ni koje se konkretne optužbe okrivljenima stavljaju na teret, jer je optužnica redigovana.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi ne prisustvuju statusnoj konferenciji u sudnici, već je prate putem video-linka iz pritvorske jedinice.

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji, takođe, putem video-linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac DŽek Smit sa pomoćnicima.

Specijalizovano tužilaštvo tzv. Kosova obavjestilo je sud podneskom da posjeduje više od 103 izjave svjedoka protiv Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, na čijim se svjedočenjima, pored ostalih dokaza, zasniva optužnica.

Iz Tužilaštva su naveli da posjeduju 1.842 dokaza protiv optuženih, koje će predstaviti tokom predstojećeg suđenja.

Tužilaštvo posjeduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izvještaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

Tači i ostali prvi put su prošle sedmice pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu - najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosmetu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Oni se u šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovječnosti - progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine - protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, u periodu koji obuhvata optužnica, Tači je bio na čelu direkcije terorističke tzv. OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. Tači je postao predsjednik Privremene vlade samoproglašenog Kosova i vrhovni komandant tzv. OVK.

U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije tzv. OVK za politička pitanja i načelnik obavještajne službe tzv. OVK. Već krajem marta 1999. godine po formiranju Privremene vlade, našao se na čelu Obavještajne službe tzv. Kosova i postao ministar za obavještajnu djelatnost u Privremenoj vladi.

Redžep Seljimi se u periodu iz optužnice nalazio na dužnosti načelnika direkcije tzv. OVK za operacije. U avgustu 1998. godine bio je glavni inspektor terorističke tzv. OVK. Krajem marta 1999. godine kada je formirana privremena vlada postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova.

Јakup Krasnići je bio član direkcije terorističke OVK za politička pitanja i zvanični portparol terorističke tzv. OVK. Kasnije tokom 1998. godine zvanično je imenovan na dužnost zamjenika komandanta tzv. OVK. Po osnivanju privremene vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Prema navodima optužnice, djela su izvršili pripadnici terorističke tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.