latinica  ћирилица
18/11/2020 |  13:47 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Vještak: Povratnice iz Sirije nisu sposobne za svjedočenje

Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještak neuropsihijatar Azra Alajbegović, koja je na zahtjev Tužilaštva BiH sačinila nalaze o procesnoj sposobnosti četiri svjedokinje koje su u BiH vraćene iz Sirije u decembru prošle godine, izjavila je danas da one nisu sposobne da se pojave u sudnici.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Alajbegovićeva je govorila o zdravstvenim problemima svjedokinja, navodeći da se ne bi mogla predvidjeti reakcija pojedinih na dolazak u Sud, dodajući da bi jedna od njih uz stručnu pomoć i posebne metode možda mogla svjedočiti.

Branioca Huseina Mušića interesovalo je od kada svjedokinje imaju zdravstvenih problema, te da li su bile sposobne kada su davale izjavu prošle godine.

Alajbegovićeva je odgovorila da ih tada nije pregledala, ali da su mogle imati tegobe sa manjim manifestacijama. Napomenula je da su izjave od njih uzimane dan nakon što su stigle iz Sirije.

Odbrana je rekla da nema primjedbi na nalaze vještaka, a tužilac Ćazim Hasanspahić je predložio da se na narednom ročištu pročitaju iskazi četiri svjedokinje iz istrage.

On je zamolio sudsko vijeće da upozori javnost da se ne objavljuju imena svjedokinja zbog njihovih ličnih i porodičnih prilika, što je predsjedavajući sudskog vijeća Mirsad Strika uvažio.

Tužilac je rekao da odustaje od ostalih svjedoka.

Kasupović je optužen da je 12. jula 2013. godine iz BiH otišao u Siriju gdje je postao pripadnik terorističke organizacije "Islamska država".

On je do decembra 2019. godine, zajedno sa drugim licima iz BiH koja su boravila u Siriji sa istom namjerom, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se u gradovima Mimbidž, Kobani, Raka i Al-Bab u jedinici "Bejt komandos" koja je kasnije preimenovana u "El-aksa" protiv legitimnih vojnih snaga Sirije.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.