latinica  ћирилица
18/11/2020 |  14:15 ⇒ 19/11/2020 | 08:07 | Autor: RTRS

Ljekari pozvali građane da se odazovu pozivu za serološko testiranje (FOTO/VIDEO)

U laboratoriji za mikrobiologiju Centra za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta Banjaluka postavljeni su uzorci za prvi set analiza antitijela na virus korona od uzetih krvnih uzoraka prikupljenih iz Doma zdravlja Banjaluka.
Serološko testiranje - laboratorija - Foto: RTRS
Serološko testiranje - laboratorijaFoto: RTRS

Građani će u narednom periodu biti pozivani na serološka testiranja, a njihov pristanak je na dobrovoljnoj osnovi.

Prvi segment ovog testiranja je provjera koliko se antitijela na virus korona zadržavaju kod onih koji nisu imali simptome, a možda su bili pod uticajem virusa. Drugi dio ispitivanja odnosiće se na praćenje antitijela kod osoba koje su preležale kovid 19.

- Cilj je da vidimo da li su neke osobe došle u kontakt sa virusom, a da to nisu ni znale i da li imaju antitijela - rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Ranko Škrbić.

Naglasio je da su ovi podaci jako važni za Republiku Srpsku.

Svi reagensi koji se koriste prilikom analize usklađeni su sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Podaci za cijeli svijet govore da anitijela virusa korona variraju od osobe do osobe, a kod nekih se gube i nestaju.

Profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci Mirsolav Petković ističe da se u Srpskoj koristi najsavremenija oprema za serološko testiranje.

Laboratorija - testiranje (foto: RTRS)

 

Ljekari pozivaju građane da se odazovu na poziv za ovo veoma vrijedno istraživanje.

Serološko testiranje u vezi sa virusom korona na Medicinskom fakultetu u Banjaluci samo je uvod u istraživanja o drugim infekcijama i bolestima i početak velikog posla za medicinske stručnjake.