latinica  ћирилица
18/11/2020 |  14:48 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Vučić: Otvaranje novog postrojenja za dodatno unapređenje odnosa sa Rusijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti povodom početka rada postrojenja "Duboka prerada", ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, da je to veliki dan za Srbiju i znači još bliže odnose sa Rusijom.
Startovalo novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Startovalo novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

On je naglasio da je malo vjerovao da će sa uspjehom realizovati ovaj projekat, ali da su drugi imali više vjere i znanja, te da se to i dogodilo.

- Srećom, ljudi koji su gradili i donijeli ove fascinantne peći imali su više vjere od mene. Ovo je veliki dan za dalje unepređenje odnosa Srbije i Rusije, još većeg povjerenja i bliskosti. To nije potvrda samo bratskih odnosa u koje niko nije sumnjao, nego efikasnosti, dobrog rada i dobrih rezultata - poručio je predsjednik Srbije.

On je naveo da je pančevačka rafinerija sada jedna od tri najmodernije u regionu, a najmodernija na prostoru bivše Јugoslavije, te naglasio da je njeno oživljavanje od velikog značaja za cijelu zemlju.

- Ona je, nakon što je uništena 1999. godine, izrasla kao feniks - rekao je Vučić i dodao da je to postrek za sve.

On je rekao da ima još jednu važnu vijest za građane, a to je da je danas postignut dogovor sa predstavnicima "Gaspromnjefta" o formiranju stručnih timova koji će razmotriti i privatizaciju "Petrohemije".

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je početak rada novog postrojenja izvanredan događaj, posebno u okolnostima pandemije virusa korona.

- Niko ne zna i ja ne znam nešto slično u regionu i Evropi. Kada jedna energetska kompanija u vrijeme pandemije ide dalje i završava ovakve projekte to je izvanredno. Pomenuto je strateško partnerstvo Srbije i Rusije. Energetika ostaje temelj našeg partnerstva, imamo najbolje odnose u ekonomskoj i političkoj sferi", rekao je on.

Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" Kiril Tjurdenjev izjavio je da je pokretanje ovog moćnog postrojenja ogroman iskorak.

- Ovo nije nova tehnologija nego nova pozicija u proizvodnji i tržištu. To je veliki benefit za sve nas. Duboka prerada ispunjava našu misiju da budemo pouzdan partner i budućnost pretvaramo u djelo - rekao je Tjurdenjev.

NIS je ranije objavio da je završetkom projekta "Duboka prerada", u koji je uloženo više od 300 miliona evra, Rafinerija nafte Pančevo postala jedna od najmodernijih i "najzelenijih" u regionu.

Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a, prije svega, prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, te smanjuje emisije gasova i praškastih materija u vazduh.

Na taj način, unaprijeđena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cijele Srbije.