latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:46 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Odgođena statusna konferencija generalu Mladiću

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu /MMKS/ odgodio je statusnu konferenciju u procesu protiv generala Ratka Mladića, koja je trebalo da bude održana sutra, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici Mehanizma.
Ratko Mladić - Foto: REUTERS
Ratko MladićFoto: REUTERS

Statusna konferencija, kako je ranije najavljeno, trebalo je da bude održana u video-formi zbog pandemije virusa korona.

Advokat Branko Lukić iz tima odbrane generala Ratka Mladića izjavio je prije dva dana Srni da očekuje da će u Hagu uvažiti objektivne razloge koje su im predočili advokati i general lično, te da će odgoditi statusnu konferenciju.

On kaže da je sa advokatom Draganom Ivetićem obavijestio Hag da ne mogu da pristupe sudu, da ne pristaju da bude održana statusna konferencija i da traže njeno odgađanje dok ne budu mogli da vide generala Mladića.

- I advokat Dragan Ivetić i ja smo rekli da ne možemo učestvovati u statusnoj konferenciji. Јa imam zabranu od svoje komore da učestvujem video-linkom. Ne mogu da putujem u Hag. Vidite kakva je situacija, a Ivetić je u Africi - rekao je Lukić.

On je naglasio da se i general Mladić izjasnio da neće da se statusna konferencija održi bez advokata.

General Mladić je do 5. novembra trebalo da se izjasni da li će učestvovati na konferenciji lično i uz svog zastupnika ili samo putem branioca.

Sekretarijatu Mehanizma je naređeno da generalu Mladiću obezbijedi video-vezu uz odvojenu i povjerljivu liniju komunikacije sa zastupnikom.

Sekretarijatu je naređeno da adaptira sudnicu na bezbjedan način za slučaj da ona može da se koristi i da osigura komunikacije za učestvovanje sa daljine.