latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:56 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

SPS tvrdi da "djeluje kao lojalan koalicioni partner"

SPS je saopštila da je kao najmlađa članica koalicije okupljene oko SNSD-a, "djelovala i djeluje kao lojalan partner i iskrena podrška svim kandidatima koje je podržala zajedno sa koalicionim partnerima", te da "izričito odbija odgovornost za loš rezultat za pojedinačnog kandidata u Banjaluci".
Banjaluka: SPS konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka: SPS konferencija za novinareFoto: SRNA

Iz SPS-a ističu da se ova činjenica najviše odnosi na Banjaluku, gdje je ova stranka nemali dio resursa u kampanji potrošila u svrhu promocije zajedničkog kandidata, te svuda sa ponosom isticala pripadnost Vidovdanskoj koaliciji formiranoj s ciljem promocije Igora Radojičića kao kandidata za gradonačelnika.

- SPS svoju privrženost koaliciji sa SNSD-om bazira na opredjeljenju da jedino takve, široke i stabilne koalicije, garantuju zaštitu bazičnih interesa Republike Srpske, a ne na bilo kakvim kratkoročnim ili ad hok kombinacijama ili kadrovskim rješenjima - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da iz istih razloga, koji se ne mogu promijeniti preko noći, niti pod utiskom lošeg izbornog rezultata, emocijama ili spletkama, SPS zadržava isto opredjeljenje da se očuva koalicija sa SNSD-om s ciljem što šire i sveobuhvatnije podrške za odbranu ključnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda.

- SPS izričito odbija odgovornost za loš rezultat za pojedinačnog kandidata u Banjaluci, a da je tako potvrđuje čak i površna analiza izbornih rezultata u Banjaluci, koja ukazuje da je rezultat za gradonačelnika ujednačen u gotovo svim dijelovima grada bez obzira koliki je uticaj naša stranka u tom dijelu grada imala - navodi se u saopštenju.

Iz SPS-a dodaju da će analiza, koja detaljno elaborira navedene činjenice, do kraja dana biti dostavljena koalicionom partneru.

- SPS je spreman za analizu svih činjenica u vezi sa izbornim rezultatima u Banjaluci i da sa SNSD-om kao starijim i većim partnerom utvrdimo razloge poraza za pojedinačnog kandidata, ukoliko je cilj da se dođe do činjenica, i u tome smislu ostajemo otvoreni za razgovor kada i ako u SNSD-u procijene da je to potrebno - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da SPS sa svoje strane neće preduzimati korake koji bi mogli da naruše koalicione odnose, te da će smireno sačekati stav SNSD-a, ma kakav bio.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da mu je žao što je došlo do sadašnje situacije u vezi sa SPS-om i naglasio da partije koje su sada u koaliciji za Skupštini grada Banjaluka ne žele više SPS u tome.

Izvršni komitet SNSD-a donio je odluku o raskidu koalicione saradnje na svim nivoima sa SPS-om.

Odluka je donesena nakon što SPS nije potpisao koalicioni sporazum o formiranju većine u Skupštini grada Banjaluka.