latinica  ћирилица
18/11/2020 |  17:13 ⇒ 17:18 | Autor: sputniknews.com

Njemački mediji: Bajden će sahraniti Sjeverni tok 2

Nade njemačkih političara na ublažavanje američke politike prema gasovodu Sjeverni tok 2 nakon dolaska Džoa Bajdena na vlast neće se obistiniti, on će sahraniti gasovod, piše novinar Bilda Јulijan Repke. Istovremeno, pozvao je na pripremu za Vašingtonovo stezanje kaiša u novoj godini.
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Na tako nepovoljnu prognozu Repkea podstakle su nedavne sankcije protiv učesnika rusko-njemačkog projekta. One će se ticati kompanija za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim kompanijama i sudovima.

Autor članka navodi da za sada na dnevnom redu nema ograničenja protiv njemačkih vlasti. Međutim, novinar smatra da je Bajden spreman da „sahrani“ gotovo završeni Sjeverni tok 2.

S tim u vezi, bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika SAD Barake Obame Bedžamin Šmit iz Garvard-Smitsonovskog centra tvrdi da su i demokrate i republikanci podjednako negativno nastrojeni prema cjevovodu iz Rusije u Njemačku.

Njegov stav dijeli i bivši generalni sekretar NATO-a, bivši premijer Danske Anders Fog Rasmusen. On žali što bi buduće sankcije mogle da zakače sertifikacionu kompaniju „Det Norske Veritas“, ali, prema njegovim riječima, „većina Danaca će biti srećna ako se priča o Sjevernom toku 2 završi u našim vodama“.

Prema mišljenju eksperta za energetsku bezbjednost Alana Rajlija, nove sankcije će primorati „Gasprom“ da dugo traži sertifikacione i osiguravajuće kompanije, što će usporiti realizaciju projekta. Ali ekspert uvjerava da je glavni cilj Bajdena gašenje projekta i u tom cilju je spreman da razvije strategiju koju će podržati i sama Njemačka.

Rajli smatra da će Bajden predložiti Njemačkoj „širok paket za pitanja bezbjednosti“, usmjeren na zamjenu ruskog gasa obnovljivim resursima.

Ranije je Blumberg pisao da američke vlasti namjeravaju da uvedu sankcije kompanijama za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim brodovima na završetku izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.