latinica  ћирилица
18/11/2020 |  18:28 ⇒ 18:29 | Autor: TANЈUG

Muzej Metropolitan stao u odbranu jermenskog nasljeđa (VIDEO)

Muzej umjetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.
Njujork (Foto:Shutterstock.com ) -
Njujork (Foto:Shutterstock.com )

U zajedničkom saopštenju predsjednika i izvršnog direktora Metropolitena Dena Vajsa i direktora Muzeja Maka Holeina, navodi se da je Muzej umjetnosti Metropolitan posvećen očuvanju i izlaganju ljudske kreativnosti preko 5.000 godina iz cijelog svijeta.

- Kao organizator i domaćin projekta iz 2018. godine ''Јermenija!'', prve velike izložbe koja je istraživala izuzetna umjetnička i kulturna dostignuća jermenskog naroda u globalnom kontekstu tokom četrnaest vijekova, sa užasom i tugom smo gledali nedavno nasilje i krvoproliće u regionu Nagorno-Karabaha - istakli su Vajs i Holein.

- Preklinjemo sve koji su uključeni da poštuju ove međunarodne lokacije kulturne baštine, koje obogaćuju naš svijet i opstaju hiljadama godina. Gubitak mjesta kulturnog nasljeđa trajan je i velika je krađa budućih generacija - zaključuje se u izjavi rukovodioca Muzeja umjetnosti Metropolitan.