latinica  ћирилица
18/11/2020 |  19:04 ⇒ 19/11/2020 | 07:34 | Autor: RTRS

Drašković napušta Hercegovinu zbog izbornog poraza? (VIDEO)

Rodoljub Drašković, predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" i većinski vlasnik SL "Industrija alata Trebinje" poručio je da prekida privredne aktivnosti u Hercegovini.
Rodoljub Drašković (Foto: swisslion-takovo) -
Rodoljub Drašković (Foto: swisslion-takovo)

Industriju alata Trebinje, rekao je, prepustiće, uz nadoknadu, Vladi ili HET-u. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da neće dozvoliti ucjenjivanje radnika, i da, ako je Drašković izgubio na izborima, treba da razmisli o ljudima koji ga okružuju.

Industriju alata Trebinje Drašković nudi uz nadoknadu od 8.750.000 evra, koliko je, tvrdi, investirao u nju. Na prodaju je ponudio i napušteni pogon u Nevesinju, uz konstataciju da bi i Prehrambena industrija u Trebinju mogla doživjeti sličnu sudbinu. Ostavio je rok 15.decembar, poslije čega bi blokirao račune Industrije alata. Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić rekao je da radnici neće biti ucjenjivani, a da će sa Vladom, predsjednicom Srpske i srpskim članom Predsjedništva, naći rješenje za IAT, ali ne pod uslovima koje nudi Drašković. Draškoviću je poručio da, ako je ljut što je opozicija izgubila izbore, treba da razmisli o ljudima kojima je okružen.

- Danas ću vam otkriti lično sebe radi, zašto sam ćutao. Zbog radnika, jer su to vrijedni ljudi, koji zaslužuju pažnju svih nas. To su ljudi koji ne dobijaju platu, nego zarađuju platu, ćutali smo zbog toga, ne zato što nismo smjeli, nego zbog njih - rekao je Ćurić.

Luka Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD, rekao je da je Drašković mnogo investirao u Trebinju. Kod njega je slučaj da privrednik i političar ne mogu stati u jedno. Industrija alata Trebinje, rekao je, svedena je na jedan pogon.

- On treba da prvo izmiri svoje dugove, oko 16 miliona maraka i kamate, a mi znamo da je 2007.godine kupio IAT za 1,7 miliona maraka. Da li je moguće da je svedena na 1,7 miliona, ako znamo da je početa 1955., koliko je generacija i porodica odgojila - naveo je Petrović.

Petrović je rekao da Drašković drugi put nudi IAT. Vlada odmah treba da naplati potraživanja.

- Nikada nije ponudio notarski ugovor i odluku Skupštine akcionara. Kada to uradi, onda ćemo vjerovati u poklon - dodao je on.

Gradonačelnik Trebinja istakao je da neće pristati ni na ucjenu oko dovršetka objekta Gimnazije, za pet do deset godina, koju Drašković finansira.

- Obećali smo izgradnju Gimnazije do 2021.godine. Neka nam na vrijeme pošalje poruku, ako ne želi, da mi, Vlada, Ministarstvo, predsjednica Srpske. Mi ćemo iznaći rješenja - smatra Ćurić.

Osim saopštenja medijima, Drašković se danas nije oglašavao. Nedostupan je bio i telefonom. Zbog neizvjesnosti, nezvanično, uskoro bi trebalo da se oglasi i sindikat Indsutrije alata Trebinje.