latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:32 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Cilj zapada skloniti Rusiju iz energetike regiona i Evrope

Cilj SAD i Zapada jeste da Rusija bude sklonjena sa energetskog tržišta regiona i cijele Evrope, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Mi smo protiv lažnog i nepoštenog tumačenja značaja diverzifikacije i od SAD i Evrope. Što se diverzifikacije tržišta tiče, spremni za nju, jer je to podsticaj razvoja - naveo je Bocan-Harčenko.

On ističe da su ruske firme, kao i Vlada Rusije, za diverzifikaciju energenata, ali da Rusiju i ruske kompanije, bilo da je riječ o "Gaspromu" ili "Gaspromnjeftu" zabrinjava način kako se predstavlja diverzifikacija na Zapadu.

Napominjući da je Rusija "veoma sličnu situaciju imala i sa EU", ruski ambasador je podsjetio na period sankcija i napetosti, ocjenjujući da je postojao "nepošten odnos prema Rusiji i ruskom gasu".

- Došlo je do politizacije energetike, s ciljem da Rusija bude otjerana i sa evropskog i sa drugih tržišta - rekao je Bocan-Harčenko za portal "Energija Balkana".

Komentarišući spajanje cijevi "Balkanskog toka" iz Bugarske sa srpskom dionicom "Turskog toka" u Srbiji, Bocan-Harčenko kaže da "sve ide prema planu", prenio je "Sputnjik".

- Gasovod će veoma brzo biti završen i biće stabilna isporuka gasa u Srbiju, i starom i ovom novom infrastrukturom - dodao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, strateško partnerstvo Rusije i Srbije ima bezbroj strana i smjernica, ali je energetika vodeća grana saradnje dvije države.

On je rekao da je današnje otpočinjanje rada postrojenja "Duboka prerada" u Rafineriji nafte Pančevo veoma značajno za razvoj Naftne industrije Srbije /NIS/ i energetike Srbije, jer pruža veću energetsku stabilnost i bezbjednost zemlji, ali i regionu.

- Razvoj NIS-a pokazuje diverzifikaciju energetike i energetskih proizvoda, uključujući i brigu o ekologiji - rekao je ruski ambasador.

On je dodao da je saglasan sa riječima predsjednika Srbije o Rafineriji nafte u Pančevu da "ono što je bilo potpuno uništeno u toku NATO agresije sada je dovedeno na takav nivo da je najbolje u regionu".