latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:45 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sjedištem u Hagu podnijelo je Specijalizovanim vijećima optužnicu protiv šefova Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su uhapšeni i izručeni krajem septembra zbog objelodanjivanja povjerljivih dokumenata iz tog tužilaštva, među kojima su i imena potencijalnih svjedoka.
Specijalni sud u Hagu za zločine tzv. OVK (foto: Europol) -
Specijalni sud u Hagu za zločine tzv. OVK (foto: Europol)

- Striktno povjerljiva optužnica je podnesena sudiji za prethodni postupak 30. oktobra na potvrđivanje - navodi se u podnesku tužilaštva koji se protivi zahtjevu branilaca Gucatija da mu bude ukinut pritvor.

Tužilaštvo je ovim podneskom zatražilo da žalbeno vijeće odbaci žalbu Gucatijevih advokata na prvostepeno rješenje kojim je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio zahtjev za njegovo hitno puštanje na slobodu uz jemstvo.

U odgovoru na žalbu odbrane, koji je danas objavljen, tužilaštvo je navelo da žalbeno vijeće treba da žalbu odbaci po kratkom postupku, jer ne sadrži argumente koji bi pokazali bilo kakvu grešku već donesenoj odluci.

- I dalje postoji rizik da će Gucati ometati napredak postupka i počiniti nova krivična djela - navelo je tužilaštvo.

Ovo je treća optužnica za koju se zna da je podnesena Specijalizovanim vijećima, poznatijim kao Sud za zločine OVK, prenosi Tanjug.

Gucati i Haradinaj, koji su uhapšeni zbog zastrašivanja svjedoka u postupcima koji će biti vođeni pred sudom u Hagu, su u pritvoru u Hagu.

Gucatiju, kao i Haradinaju pritvor je određen zbog opasnosti da bi mogli da pobjegnu, da ometaju predstojeće krivične postupke pred Specijalizovanim vijećima protiv pripadnika OVK, kao i da će ponoviti krivična djela za koja su već osumnjičeni.