latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:55 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

Ivan Otašević i Natalija Mladenović održali koncert u Banjaluci

Istaknuti violinista Ivan Otašević i ugledna pijanistkinja iz Beograda Natalija Mladenović večeras su u Banjaluci održali koncert, uz primjenu svih propisanih epidemioloških mjera.
Ivan Otašević - Foto: Glas Srpske
Ivan OtaševićFoto: Glas Srpske

Otašević kaže da je za njega bila velika čast da u Banskom dvoru nastupi sa Mladenovićevom, fantastičnom pijanistkinjom, koja bilježi kvalitetne nastupe sa renomiranim svjetskim umjetnicima.

- Činjenica da je diplomac čuvenog Muzičkog konzervatorijuma "P.I. Čajkovski" u Moskvi daje ozbiljan značaj ovom koncertu u Banjaluci. Izveli smo kompozicije Ј.S. Baha, V.A. Mocarta, C. Franka i H. Vjenjavskog i mislim da smo imali uspješan i dobar koncert - naveo je Otašević.

Ovaj koncert bio je prvo predstavljanje publici u Banjaluci Natalije Mladenović, čije prijateljstvo sa Ivanom Otaševićem, kako kaže, traje godinama, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

- Ova muzika je pre svega jako lepa. To nije muzika koja čoveka može da uvede u stanje depresije ili da publika posle koncerta kaže da ništa nije razumela. Ovo je muzika koja je izuzetno bliska svakom - istakla je Mladenovićeva.

Ivan Otašević rođen je u Beogradu, gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirao je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a zatim magistrirao na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Јedan je od osnivača Banjalučke filharmonije. Učesnik je brojnih festivala na kojima je osvajao nagrade i priznanja.

Natalija Mladenović rođena je 1973. godine u Samari /Rusija/. Od 1985. godine pohađala je Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu "P.I. Čajkovski" u Moskvi. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum "Čajkovski". Diplomirala je 1996, od kada živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu muzičke umetnosti zaposlila se 1998. godine, kao umjetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Magistrirala je, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira.

Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima "Petar Konjović" u Beogradu i "Rubinštajn" u Parizu.

Koncert je trebao da bude održan u okviru programa 3. Internacionalnog muzičkog festivala "Јesenja sonata plus", ali je u oktobru otkazan zbog objektivnih razloga.