latinica  ћирилица
19/11/2020 |  08:23 ⇒ 08:27 | Autor: TANЈUG

Matić: Vlada Srbije razmišlja o mjerama za naredni ciklus pomoći turističkom sektoru

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da je Vlada Srbije mnogo toga učinila kada je u pitanju sektor ugostiteljstva, turizma, malih i srednjih preduzeća pogođenih pandemijom virusa korona, kao i da razmišlja o mjerama koje će predložiti i za naredni ciklus.
Evri - Foto: RTS
EvriFoto: RTS

Procjene su u Srbiji da je gubitak u sektoru turizma oko milijardu evra.

- Vlada je donijela čitav set mjera kada je udar bio i najveći. I taj set ekonomskih mjera je bio sa procjenjenim efektom oko 608,3 milijarde dinara. Bilo je tu i mjera koje su se odnosile i na očuvanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća - rekla je Matićeva za RTS.

Dodaje da je Srbija imala posebne mjere pomoći hotelijerstvu - oko 10,5 miliona evra je dato onim koji su bili najugroženiji. Čak 312 hotela je dobilo tu pomoć.

- Oko tri milijarde dinara je bila pomoć turističkim agencijama iz Fonda za razvoj. To nisu mala sredstva koja je država izdvojila. Јedan od prioriteta Vlade će biti da se ide na smanjenje PDV-a sa 20 na 10 odsto za hranu u ugostiteljskim objektima i moratorijum za investicione kredite u sektoru hotelijerstva. I tu je program subvencije za turističke agencije od 150 miliona dinara, za dobijanje licence za rad kada im je skoro nemoguće da organizuju poslovni život normalno - ukazala je Matićeva.

Ona je navela da se u svijetu uvode sertifikati, biće i mnogo novih stvari i u turizmu i ugostiteljstvu koji će biti proizvod ove pandemije.

- Život nakon virusa korona neće biti isti niti će se poslovno okruženje više isto ponašati. U djelatnostima u kojima je socijalizacija neophodna, mjere predostrožnosti biće dugo na snazi. Na nama je da te mjere prihvatimo kao nešto uobičajeno - dodaje Matićeva.