latinica  ћирилица
19/11/2020 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Lukić: BiH može opstati samo kao zemlja ravnopravnih naroda i entiteta

Profesor ustavnog prava i jedan od učesnika pregovora u Dejtonu prije 25 godina Radomir Lukić rekao je Srni da je BiH u pogledu primjene ovog sporazuma danas upravo tamo gdje treba i uopšte može da bude - državna zajednica dva entiteta i tri konstitutivne nacije, te poručio da BiH mogu da očuvaju samo njeni narodi, entiteti i državljani, a ne visoki predstavnik i troje sudija stranih državljana u Ustavnom sudu BiH.
Radomir  Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić je napomenuo da je BiH federacija sa nekim značajnim konfederalnim elementima, institucijama i rješenjima koji su potekli iz sastava njenog stanovništva i odnosa među nacijama koje u njoj žive.

- Ona je državna zajednica konsocijalne demokratije kakva jedino može da postoji u njoj. U BiH ne može da deluje većinska ili takozvana vestministarska demokratija, zato što ona vodi u autokratiju, u potčinjavanje, odnosno društvenu i političku minorizaciju neke od njenih konstitutivnih nacija, a majorizaciju drugih konstitutivnih nacija. Јednom rečju, BiH je država ravnopravnih konstitutivnih nacija i ravnopravnih federalnih jedinica - entiteta. I kao takva jedino može da opstane kao demokratska država - istakao je Lukić.

Lukić je dodao da je to objektivno stanje stvari, navodeći da nijedna od tri postojeće konstitutivne nacije ne želi da izgubi svoj istorijski nacionalni identitet, bilo stapanjem u neku imaginarnu bosansku naciju, bilo utapanjem jedne u neku od postojećih nacija.

- To je početno i završno stanje BiH i temelj na kome njena ustavna struktura može da bude građena. Sve drugo su jeftine i opasne opsene, poguban politički i 'vizionarski iluzionizam' ili licemerno pretvaranje da je nekome do toga stalo, a zapravo je tom stalo da lažući radi na svom planu ostvarivanja dominantnog položaja ili takozvane vlastite majorizacije - rekao je Lukić.

IDEЈA O UNITARNOЈ BiH - POGUBNA VARKA

Lukić je istakao da je ideja o unitarnoj BiH sa većinskom demokratijom "opasna, tačnije pogubna varka, koja vodi u nove sukobe i nestanak BiH"

- Druga je stvar da li kod nekih nacionalnih političkih vođstava postoji svest o tome. Pre svega kod političkog vođstva Bošnjaka, koje još sanja turski vakat i nada se da će on da se vrati, po ugledu na Islamsku deklaraciju njihovog, ne i našeg, Alije Izetbegovića. Što pre postanu svesni nemogućnosti ostvarenja tog sna, biće bolje i Bošnjacima i svima nama - upozorio je Lukić.

On je dodao da su problemi koji u Federaciji BiH /FBiH/ postoje između Hrvata i Bošnjaka problemi te federalne jedinice, ne i Republike Srpske.

- Oni moraju da budu rešeni u samoj FBiH, njenim Ustavom. Njega ne donosi Republika Srpska. Deo problema može da se reši Izbornim zakonom i njega treba rešiti tako da Hrvati biraju svoje predstavnike, a ne da im ih biraju Srbi ili Bošnjaci. To je prvi izraz ravnopravnosti konstitutivnih nacija - smatra Lukić.

Lukić je istakao da je Ustav BiH doživio provjeru vremena i pokazao da je prilagođen istoriji, sastavu, sadašnjosti i budućnosti BiH.

- Što se tiče drugih delova Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, poznatijeg pod njegovim popularnim i skraćenim imenom Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba ukazati na neodrživosti dalje egzistencije ili u najmanju ruku neodrživost neosnovano preširokog tumačenja aneksa 10, kojim se uspostavlja visoki predstavnik. Autokratski i monarhijski princip na kome on počiva je neodrživ i nezadrživ, pa čak i ponižavajući. Njegova apsolutna vlast ili svevlast, njegova neograničena i neodgovorna vlast koju podržavaju zapadne države je besmislena i kontraproduktivna. Ona pripada srednjem veku - istakao je Lukić.

VISOKI PREDSTAVNIK - NEGACIЈA SUVERENOSTI BiH

Lukić je naglasio da je visoki predstavnik "negacija suverenosti BiH".

- Već dugo vremena on stvara probleme, a nikada nije ni bio u stanju da ih rešava. To mogu samo narodi, entiteti i državljani BiH! Јednako je i sa Ustavnim sudom u kome moraju da sede samo državljani BiH. Ako se pitanje visokog predstavnika i sastava Ustavnog suda BiH uskoro ne reše, oni će postati glavni problem Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH - upozorio je Lukić.

On je dodao da BiH mogu da očuvaju samo njeni narodi, entiteti i državljani, a ne visoki predstavnik i troje sudija stranih državljana i Ustavnom sudu BiH.

USTAV BiH NE TREBA MIЈENjATI NI U ЈEDNOM DIЈELU

Na pitanje da li bi trebalo mijenjati dejtonski Ustav BiH zbog njenog evropskog puta, budući da se sve češće čuju takve najave, Lukić kaže ga ne treba mijenjati ni u jednom jedinom dijelu.

- BiH je federacija tri konstitutivne nacije i dva entiteta i konsocijalna demokratija. BiH nije unitarna i visoko centralizovana država poput Francuske, niti je autokratija i apsolutna monarhija poput Saudijske Arabije ili Bruneja. Opet, Savezna Republika Nemačka je federacija i visoko je decentralizovana država, za razliku od još visoko centralizovane Francuske. I pored te razlike obe su članice Evropske unije - napomenuo je Lukić.

On je dodao da obje kao takve i različite mogu da ispunjavaju svoje obaveze u Evropskoj uniji, koja je jedna vrsta međunarodne organizacije, a nije ni konfederacija, a kamoli federacija, odnosno federalna država.

- Svoje obaveze prema EU kao eventualna pridružena zemlja BiH apsolutno može da ispunjava sa postojećom ustavnom organizacijom. Priča o tome da mora da se prenese više funkcija entiteta na organe BiH zbog toga nisu osnovane. One su samo novi pokušaj starih snaga koje bi da obezbede dominaciju Bošnjaka u BiH i za to i dalje besmisleno koriste svaku po njihovoj oceni smisleniju situaciju - zaključio je Lukić.