latinica  ћирилица
19/11/2020 |  09:37 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Ko je za Srebrenicu glasao umjesto umrlih u FBiH?

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" traži da nadležni organi, odnosno Tužilaštvo i Centralna izborna komisija BiH, provjere koliko je bilo umrlih osoba na konačnom biračkom spisku za Srebrenicu u gradovima FBiH u kojima se u odsustvu glasalo za ovu opštinu.
Srebrenica: Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" - Foto: SRNA
Srebrenica: Koalicije "Zajedno za Srebrenicu"Foto: SRNA

U ovoj koaliciji, koja je na lokalnim izborima podržavala zajedničkog srpskog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, tvrde da su na tim biralištima glasali pojedinci umjesto umrlih, ali i druga lica umjesto onih Srebreničana koji su davno odselili iz tih mjesta.

U saopštenju Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" navodi da su za više od 500 birača koji su umrli ili odselili iz tih mjesta glasala druga lica.

Predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Ljiljana Stevanović rekla je juče Srni da u Srebrenici još nisu kompletirani izborni rezultati jer je CIK BiH, zbog žalbi, naložio ponavljanje brojanja glasačkih listića sa biračkih mjesta u osnovnim školama u Potočarima i Srebrenici.

U srebreničkom OIK-u rekli su da je za glasanje u odsustvu za ovu opštinu bilo prijavljeno 1.770 birača, putem pošte 1.425, a na druge načine 33 birača.

Mobilni timovi su omogućili glasanje 28 nepokretnih, slijepih i birača koji su u izolaciji zbog simptoma virusa korona.