latinica  ћирилица
19/11/2020 |  11:45 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Žunić: Republici Srpskoj vratiti nadležnosti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić poručio je da je osnovni cilj Srpske i njenih predstavnika, ali i budućih generacija, da vrati nadležnosti koje je dobila Dejtonskim sporazumom, koji je skrnavljen različitim odlukama visokog predstavnika.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Žunić je istakao da je značaj ovog sporazuma, prije svega, u tome što je donio mir i zaustavio građanski rat u BiH, iako je danas uveliko izmijenjen odlukama visokog predstavnika - na štetu Republike Srpske.

- Dejtonski sporazum se sigurno ne primjenjuje u punom principu i Republika Srpska treba da nastavi da insistira i zahtijeva da primjenjujemo sporazum onako kako je napravljen - rekao je Žunić Srni.

On je ocijenio da će bošnjački krugovi, koji žele da dominiraju u BiH, probati sve da nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma centralizuju, jer za njih ovaj sporazum predstavlja poraz njihove politike.

- Srbi i srpski predstavnici, kojima je interes dobrobit srpskog naroda, moraju biti vrlo pažljivi. Očigledno je da u posljednjih nekoliko godina postoje strukture u srpskom narodu, prije svega u PDP-u i SDS-u, koji misle da neke nadležnosti koje su date Srpskoj mogu da idu na nivo BiH i samim tim urušavaju Dejtonski sporazum - upozorio je Žunić.

Žunić vjeruje da građani prepoznaju takve procese.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.