latinica  ћирилица
19/11/2020 |  13:07 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Utvrđen Prijedlog drugog rebalansa budžeta od 3,6 milijardi KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog drugog rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 3,636 milijardi KM, koji je od prvog rebalansa veći za 23 miliona KM, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Nije uobičajeno da se rade dva rebalansa budžeta, ali smo zbog posljedica koje je izazvala pandemija virusa korona ovo morali da uradimo - rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Vidovićeva je navela da će deficit budžeta iznositi 394 miliona KM i smanjen je za 18,5 miliona KM u odnosu na deficit koji je bio predviđen prvim rebalansom budžeta koji je usvojen u maju.

- Uštedjeli smo smanjenjem otplate obaveza, otplata kamata i troškova, zatim smanjenjem plata za 1,24 miliona KM, te materijalnih troškova, a ukupna ušteda iznosi 13.340.000 KM. Važno je što smo zadržali veće budžetske prihode u odnosu na rashode, te možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji. Posljednji put je 2004. godine bilo da su tekući rashodi veći od prihoda - rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je rast prihoda u odnosu na prvi rebalans budžeta 47,5 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da će budžet Srpske do kraja ove godine biti likvidan i izmirene predviđene obaveze, uključujući isplate penzija, socijalnih davanja, te boračkih dodataka.

- U idućoj godini planiramo da obezbijedimo likvidnost budžeta, plate će ostati na ovogodišnjem nivou, a penzije povišene od 3,5 do četiri odsto - navela je Vidovićeva i podsjetila da će zaduženje Srpske u ovoj godini biti manje za 24,2 miliona KM.

Potvrdila je da je stanje u budžetu Srpske stabilno, da su prihodi i dalje viši od rashoda, ali da je Vlada očekivala da pandemija virusa korona biti blaža u četvrtom kvartalu ove godine.

Prema njenim riječima, nastavak pandemije i dalje izaziva probleme u privredi, a Vlada je povećala izdatke za Kompenzacioni fond, kako bi se pomoglo u suzbijanju posljedica.

- Za ovaj fond smo rebalansom izdvojili još 21 milion KM, za penzije 6,5 miliona KM, povećali smo transfer lokalnim zajednicama i izdvojili sredstva za finansiranje školarine na državnim fakultetima - navela je Vidovićeva i dodala da su uplaćena sredstva Fondu zdravstvenog osiguranja koji je obezbijedio zalihu zaštitne opreme u narednih šest mjeseci.

Ona je naglasila da do kraja ove godine Vlada Republike Srpske nema namjeru da uskrati finansiranje Banjaluke i drugih lokalnih zajednica jer bi za to bilo potrebno promijeniti zakon.

Vidovićeva je napomenula da su naredne godine planirane izmjene Zakona o finansiranju lokalnih zajednica, ali da se radi o manjim izmjenama za neke manje zajednice.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o faktoringu kojim je propisano da u ovom procesu učestvuje i Investiciono-razvojna banka s ciljem povećanja likvidnosti privrede, te izmjene Zakona o porezu na dohodak koje se odnose na prihod od kapitalne dobiti i na poklone i prenos imovine.

Na sjednici je Goran Bobar imenovan za vršioca dužnosti direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.