latinica  ћирилица
19/11/2020 |  14:18 ⇒ 14:19 | Autor: TANЈUG

Princ Vilijam pozdravio istragu o Dajaninom intervjuu

Britanski princ Vilijam pozdravio je nezavisnu istragu o okolnostima u vezi sa intervjuuom koji je 1995. godine za Bi-Bi-Si dala njegova majka princeza Dajana, prenosi AP.
Princ Vilijam (foto:royal.uk) -
Princ Vilijam (foto:royal.uk)

Vilijam je u saopštenju naveo da je istraga korak u pravom smjeru i da bi trebalo da pomogne otkrivanje istine iza postupaka koji su doveli do intervjua i posljedičnih odluka koje je Bi-Bi-Si donio u to vrijeme.

Upravni odbor Bi-Bi-Sija je juče saopštio da je imenovao DŽona Dajsona, sudiju Vrhovnog suda u penziji, da vodi nezavisnu istragu o okolnostima u vezi s kontroverznim televizijskim intervjuuom s princezom Dajanom iz 1995. godine.

Objava je uslijedila nakon što je Dajanin brat Čarls Spenser ovog mjeseca ponovio da je novinar Bi-Bi-Sija Martin Bašir (57) koristio obmanjujuće i lažne tvrdnje kako bi njegovu sestru ubjedio da da intervju.

On je takođe naveo da je telefon princeze Dijane bio prisluškivan i da je njen tjelohranitelj kovao zavjeru protiv nje.

Bi-Bi-Si se izvinio zbog lažnih bankovnih izvoda o tome da su dva viša saradnika bila plaćena za otkrivanje informacija o Dajani, ali je napomenuo da ovi dokumenti nisu uticali na njenu odluku da pristane da da intervjuu.

Kompanija je saopštila da se Martin Bašir, koji trenutno radi kao urednik za religijske teme, nalazi na bolovanju nakon operacije na srcu i komplikacija usljed zaraze virusom korona ranije u toku ove godine.

U čuvenom intervjuu iz 1995. godine princeza Dajana je rekla "bilo nas je troje u braku", misleći na vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Bouls. Intervjuu je gledalo nekoliko miliona ljudi.

Dajana se od princa Čarsla razvela 1996. godine, a godinu dana kasnije poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu dok su je jurili paparaci.

Čarls se oženio Kamilom 2005. godine.