latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:42 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Ćuk: Dio donirane opreme nije odgovarao standardima

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk rekao je da u toj jedinici nisu mogli koristiti svu doniranu vatrogasnu opremu jer nije odgovarala pravilima standarda o zaštiti vatrogasaca.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ćuk je danas svjedočio u Sudu BiH da su krajem avgusta 2017. godine od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara dobili 18 kompleta dvodjelnih uniformi, šljemove, opasače, rukavice, megafon i metlarice.

On je rekao da šljemovi nisu bili po odgovarajućim standardima, navodeći da su ličili na šljemove građevinskih radnika, kao i da su dobili 27 metlarica koje njegova jedinica nije upotrebljavala, a da čizme uopšte nisu dobili.

Ovaj svjedok Tužilaštva je izjavio da su dobili naprtnjače firme "Oliveti", čiji proizvodi su im se od ranije pokazali lošim, zbog čega su od vlastitih sredstava kupovali naprtnjače kompanije "Pastor", koje su bile skuplje, ali i znatno efikasnije za gašenje požara manjeg intenziteta.

- Dobili smo odjeću manjih brojeva od potrebnih u jedinici i nju smo podijelili momcima nježnije konstrukcije, dok su rukavice djelimično odgovarale. Do odlaska iz Vatrogasnog društva početkom 2019. godine, osim šljemova i metlarica, doniranu opremu smo koristili po potrebi -  izjavio je Ćuk.

Svjedok je potvrdio da nikada nije dobio zvaničan papir o sastavu opreme, da im niko nije rekao da donirana oprema odstupa od traženog, te da primjedbe koje su imali nikome nisu poslali u pisanoj formi zbog toga što se radilo o donaciji.

Mektićevom braniocu, advokatu Senki Nožici rekao je da nije preuzeo zapisnik o preuzetoj opremi, dok je na pitanja optuženog Mektića odgovorio da ne zna ko je naručivao opremu, te da nije vidio sertifikate koji su pratili šljemove.

- Niko od vatrogasaca nije ih nosio, niti je želio da ih koristi - naglasio je Ćuk.

Svjedok je optuženom Garapliji, koji je tvrdio da su naprtnjače nabavljene u kompaniji "Pastor", potvrdio da on nije učestvovao u specifikaciji opreme, te da je opremu vidio tek kada je stigla u vatrogasnu jedinicu.

Svjedok Petar Јurić, komandir u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici grada Mostara, izjavio je da mu niko nije tražio specifikaciju za opremu i da nikada nisu bili u situaciji da ih neko pita šta trebaju.

- Na nas 84 dobili smo 18 solidnih vatrogasnih odijela za otvoreni prostor, koje smo ostavili za sezonce, 18 pari rukavica nismo podijelili, kacige za unutrašnji prostor nismo koristili jer su niže kategorije, dok kacige za gašenje požara na otvorenom još uvijek nemamo. Obuću nismo dobili, a metlarice ne koristimo jer nisu pogodne za naš teren -  naveo je Јurić.

Osim Mektića, za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija EU u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Suđenje će biti nastavljeno 3. decembra.