latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:45 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Proglašeno krizno stanje u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji proglašeno je krizno stanje u trajanju od mjesec dana.
Stevo Pendarovski (foto: MIA) -
Stevo Pendarovski (foto: MIA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je odluku o tome donio Savjet bezbjedosti na prijedlog Vlade.

- Na snazi je krizno stanje na sjevernoj i južnoj granici u vezi sa ilegalnim prelaskom migranata i izbjeglica i na tim područjima vojska i policija rade zajedno, a poslije današnje odluke takva saradnja će biti omogućena na gotovo cijeloj teritoriji zemlje - rekao je Pendarovski.

On je naveo da je trenutno vojska aktivno uključena u pružanje podrške policiji i zdravstvenim ustanovama u ograničenom obimu, oslanjajući se samo na Zakon o službi u vojsci.

Pendarovski je napomenuo da je druga važna zakonska mogućnost u vrijeme kriznog stanja da Vlada upravlja resursima organa državne uprave i javnih preduzeća opština i grada Skoplja, što u ovom slučaju uključuje i privatne zdravstvene ustanove.

- Ovdje se ne radi o nacionalizaciji privatnih bolnica, već o upravljanju njima u borbi protiv pandemije virusa korona tamo gdje vlada smatra potrebnim - rekao je Pendarovski, prenijela je TV21.

Ovo je prvi put u Makedoniji da je na cijeloj teritoriji proglašeno krizno stanje.